Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πρώτος νεκρός από τις ταραχές - Φρούριο με 16.000 αστυνομικούς το Λονδίνο

Ένας άνδρας 26 ετών που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο το βράδυ της Δευτέρας, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό των βιαιοτήτων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη βρετανική πρωτεύουσα και οι οποίες εξαπλώνονται, πλέον, σε διάφορες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Κάμερον συγκαλεί εκτάκτως το βρετανικό κοινοβούλιο ενώ το βράδυ το Λονδίνο θα φρουρείται από 16.000 αστυνομικούς.



Πρώτος νεκρός από τις ταραχές - Φρούριο με 16.000 αστυνομικούς το Λονδίνο

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι τα επεισόδια της Δευτέρας ήταν τα χειρότερα που μπορεί να ανακαλέσει το Σώμα στην ζώσα μνήμη, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτα επίπεδα εκτεταμένης λεηλασίας, πυρκαγών και χάους".

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων από την έναρξη των ταραχών έφτασε τα 450 άτομα. Διακόσιες εξ αυτών έγιναν χθες. Τα κρατητήρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είναι γεμάτα και οι αρχές στέλνουν τους υπεράριθμους σε αστυνομικά τμήματα κοντινών περιοχών.

Σαράντα τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και άλλοι 14 εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες. Η λονδρέζικη αστυνομία αναγκάστηκε μάλιστα να απευθυνθεί στα έφεδρα μέλη της, ακόμη και μέσω Twitter.

"Ολοι οι έφεδροι καλούνται σε υπηρεσία και παρακαλούνται οι εργοδότες τους να δείξουν κατανόηση".

Ο Ντέϊβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Ιταλία και επέστρεψε άρον - άρον στο νησί όπου σήμερα θα έχει έκτακτες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρομοίως, η Τερέζα Μέϋ, υπουργός Εσωτερικών, γύρισε στο Λονδίνο ακυρώντας τις θερινές της διακοπές, ενώ εσπευσμένα επιστρέφει από τη Βόρειο Αμερική και ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Πρώτος νεκρός από τις ταραχές - Φρούριο με 16.000 αστυνομικούς το Λονδίνο

"Τα πράγματα γίνονται χειρότερα"

Μια κάτοικος της συνοικίας Peckham καταθέτει στο CNN: "Είναι τρομερό να να βλέπεις κάθε πρωί τα σπασμένα τζάμια από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Επεσα κι εγώ πάνω σε πλήθη "παιδιών με κουκούλες". Τα πράγματα γίνονται χειρότερα".

Στο Ηλινγκ του δυτικού Λονδίνου, ένα λεωφορείο παραδόθηκε στος φλόγες, ενώ ο οδηγός βρισκόταν στο τιμόνι. Γλίτωσε τελευταία στιγμή χωρίς να τραυματιστεί. Ιχνη βανδαλισμού υπήρξαν και στο κεντρικό Λονδίνο, ιδίως σε μαγαζιά.

Πρώτος νεκρός από τις ταραχές - Φρούριο με 16.000 αστυνομικούς το Λονδίνο

Η Sony ανακοίνωσε ότι πυρκαγιά έπληξε την κεντρική της αποθήκη στο Λονδίνο, με σημαντικές ζημιές σε προϊόντα αλλά χωρίς, ευτυχώς, τραυματισμούς.

Οι ταραχές οδήγησαν στην αναβολή του διεθνούς φιλικού της Αγγλίας με την Ολλανδία και ενός φιλικού της Γουέστ Χαμ. "Ούτε η ομάδα, ούτε η Αστυνομία ανέμεναν προβλήματα σχετικά με το ματς, ωστόσο έπρεπε να συμμορφωθούμε με την απόφαση", αναρτήθηκε στο site της λονδρέζικης ομάδας.

Στο Ληντς, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, η αστυνομία κατέγραψε μικρές εστίες αναταραχής και ένας άνδρας οδηγήθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος, κατα μία εκδοχή, από πυροβολισμό.

Πρώτος νεκρός από τις ταραχές - Φρούριο με 16.000 αστυνομικούς το Λονδίνο

Στο Μπρίστολ, της νοτιοδυτικής χώρας η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ζημιές προκλήθηκαν σε διάφορα καταστήματα και οχήματα και αρκετοί κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν ώστε οι αρχές να μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της ρευστής κατάστασης. Η αστυνομία συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν το κέντρο της πόλης και να παραμένουν σπίτι.

Ταραχές στους δρόμους κατεγράφησαν επίσης στο Μπέρμινγχαμ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου. Η αστυνομία ανακοίνωσε επιθέσεις σε πολλά καταστήματα και προχώρησε σε 100 συλλήψεις.

"Εγκληματική δραστηριότητα" που εκδηλώθηκε κυρίως με καμένα αυτοκίνητα παρατηρείται και στο Λίβερπουλ όπου η αστυνομία αναγκάστηκε πολλές φορές να επέμβει.

yuwcj.jpgn87fr.jpgch8dp.jpg



Κάμερον: Σας περιμένει μεγάλη τιμωρία

Την έκτακτη σύγκληση του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε για την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ταραχές και τις καταδίκασε απερίφραστα, τονίζοντας ότι "πρόκειται για εγκληματικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί": "Συμπάσχω με αυτούς που ζουν με το φόβο λόγω αυτών των επονείδιστων πράξεων", όπως είπε, ενώ συνεχάρη τους αστυνομικούς για το θάρρος τους.

Εστειλε μάλιστα αυστηρό μήνυμα στους ταραξίες: "Αν είστε αρκετά μεγάλοι για να διαπράξετε αυτά τα εγκλήματα, είστε αρκετά μεγάλοι για να τιμωρηθείτε", είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη, ώστε οι υπεύθυνοι να πληρώσουν για τις πράξεις τους".

Ο κ. Κάμερον διαβεβαίωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο για να επανέλθει η τάξη στους δρόμους της Βρετανίας" και ανακοίνωσε ότι απόψε θα αναπτυχθούν στο Λονδίνο 16.000 αστυνομικοί. Παράλληλα, ακυρώνονται όλες οι άδειες των υπαλλήλων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Δείτε που γίνονται επεισόδια και σε ποια σημεία του χάρτη:























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου