Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ετησίως το οικονομικό όφελος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις...
«Ενας χρήστης στη θεραπεία κοστίζει 10 φορές λιγότερο από έναν χρήστη στην πιάτσα ή στη φυλακή. Το οικονομικό όφελος από την αποποινικοποίηση είναι πράγματι τεράστιο», συμπεραίνει η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, που υπερθεματίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση της κ. Μαλλιώρη. «Ενας χρήστης στην πιάτσα θα αναζητήσει χρήματα για τη δόση του. Τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει συμμετοχή του σε μικροπαραβατικότητα, κλοπές δηλαδή για την αναζήτηση του απαιτούμενου για τη δόση του ποσού. Κάτι που σημαίνει απαίτηση για μεγαλύτερη αστυνόμευση. Ο χρήστης επίσης θα απασχολήσει τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή, κάνοντας από κοινού χρήση ναρκωτικών ή με τα οποία έχει σεξουαλικές σχέσεις. Υψηλό είναι επίσης και το κόστος κράτησής του».
Μια πρώτη εκτίμηση από φορείς των υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη είναι πως θα «αποταμιευτούν» περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι έλληνες σταθεροί χρήστες της ινδικής κάνναβης εκτιμάται πως ξεπερνούν τους 100.000, ενώ οι περιστασιακοί ξεπερνούν τους 300.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Νοέμβριος 2010), ένα στα 12 άτομα ηλικίας 12-64 ετών δοκίμασε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κάποια ναρκωτική ουσία, ενώ ένας στους 20 δοκίμασαν περισσότερες από τρεις φορές ναρκωτικά στη ζωή τους.
Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των μαθητών όπου ένας στους 8 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών απάντησε πως έκανε χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μια φορά. Στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, ένα στα τέσσερα αγόρια απάντησαν πως έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά παράνομη ουσία και ένα στα έξι έχει επαναλάβει τη χρήση τους! Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών από εφήβους μαζί με τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Κύπρο.
Οι σταθεροί χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον στους 25.000, ενώ στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ εξυπηρετούνται μόλις 5.300 και σήμερα γίνονται δεκτοί αυτοί που έκαναν αίτηση για τα προγράμματα μεθαδόνης τον Μάρτιο του 2004! Στις ελληνικές φυλακές 4.500 από τους συνολικά 11.000 κρατούμενους εκτίουν ποινή για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και από αυτούς περισσότεροι από το 70% είναι έγκλειστοι για κατοχή και χρήση!
Τι λέει η Αστυνομία. Από την πλευρά τους, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτηρίζουν «χαμένο» τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. «Η Ελλάδα αποτελεί πλέον και ένα κομβικό σημείο εισόδου φορτίων κοκαΐνης με προορισμό την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και τις χώρες της ΕΕ», καταγράφεται στην έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών για το 2011.
Η Ελλάδα θεωρείται «σταυροδρόμι» για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ινδικής κάνναβης, ηρωίνης, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κατασχεμένες ποσότητες κοκαΐνης έχουν αυξηθεί κατά 900%!
Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι κύρια πηγή προέλευσης ναρκωτικών όσον αφορά την Ελλάδα. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της βαλκανικής οδού διέλευσης και η ηρωίνη είτε εισάγεται απευθείας στη χώρα μας από την Τουρκία είτε προωθείται βορειότερα προς τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ για να καταλήξει τελικά στη χώρα μας μέσω της Αλβανίας, η στρατηγική γεωγραφική θέση της οποίας την έχει καταστήσει σημαντικό κέντρο μεταφοράς ηρωίνης σε όλη την Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου.
Το εντυπωσιακό εύρημα στη μεταφορά της ηρωίνης προς την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια είναι η μεταφορά της μέσω αέρος! Το 2009 σε σύγκριση με το 2008 καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 674% των ποσοτήτων που εντοπίστηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί και σε «σταυροδρόμι» διακίνησης κοκαΐνης. Μεγαλύτερος εισαγωγέας η Βολιβία, από την οποία υπολογίζεται πως προέρχεται το 70% της κοκαΐνης.
ksipnistere.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου