Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αν γελάσεις... πέθανες

Η ιστορία μιας νεαρής δασκάλας έχει συγκλονίσει. Η 23χρονη Carolyn Gibbons όσο και να θέλει δεν πρέπει να γελάσει γιατί είναι πολύ πιθανό να πειραχτεί ο εγκέφαλός της.
Η σπάνια νευρολογική διαταραχή ονομάζεται δυσπλασία Chiari στην οποία το κάτω μέρος του εγκεφάλου είναι πολύ μεγάλο. Αυτή η δυσμορφία μποτεί να μπλοκάρει την...
κυκλοφορία υγρού στον εγκέφαλό της.
Η 23χρονη έχει θολή όραση, πειραγμένη ομιλία και πάσχει από ημικρανίες. Οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση την κάνει να νιώσει πως το κεφάλι της θα σκάσει. Όπως όταν γελάσει καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί αιφνίδιος θάνατος.
"Στη αρχή δεν πίστευα πως η κατάστασή μου είναι σοβαρή και θεωρούσα πως με τα φάρμακα θα μπορούσα να το ελέγξω. Τα συμπτώματα ωστόσο ολοένα χειροτέρευαν και συνειδητοποίησα τη σοβαρότητα της κατάστασής μου. Δεν μπορώ να κάνω πράγματα που οι φυσιολογική άνθρωποι κάνουν. Οποιαδήποτε απότομη κίνηση μου προκαλεί φριχτό πόνο. Ακόμα και να γελάσω, αν το κάνω δυνατά τότε είναι πολύ πιθανό να λιποθυμήσω και να πεθάνω", είπε στην Daily Mail.
Όλα ξεκίνησαν πέρσι μετά από μια λιποθυμία της στο σχολείο όπου δίδασκε. Αρχικά οι γιατροί νόμιζαν πως έπασχε από μηνιγγίτιδα αλλά μετά από εξετάσεις διαγνώστηκε πως πάσχει από Chiari Malformation 1.
Από τότε παίρνει κοκτέιλ 50 χαπιών μαζί με αναλγητικά για να ελέγξει την πίεση ενώ αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλεία της καθώς τα συμπτώματα ολοένα χειροτέρευαν.
Στις 29 Ιουλίου υποβλήθηκε σε επέμβαση όπου της αφαιρέθηκε κομμάτι 2,5 εκατοστών για να απελευθερωθεί χώρος στο κεφάλι της.
Όμως, μια αλλεργία που έπαθε είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί χημική μηνιγγίτιδα.
Τώρα πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβληθεί και σε νέα επέμβαση. Αυτό το διάστημα πάσχει από αϋπνίες που την αφήνουν χωρίς ύπνο 60 ώρες.
Παρόλα αυτά δε χάνει την αισιοδοξία της και ελπίζει να γίνει καλά και να γελάει χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της.
"Η συγκεκριμένη διαταραχή προσβάλει έναν στους 1.000 και σκοτώνει 6 ανθρώπους το χρόνο", είπε η Marysia Pudlo-Debef που έχει ιστοσελίδα που αφορά τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Τέλος, συμπλήρωσε πως τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή μετά από ένα χρόνο. "Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε η αιτία για την εμφάνιση της διαταραχής. Γιαυτό και είναι αναγκαία περισσότερη μελέτη πάνω σε αυτή", κατέληξε.

cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου