Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012


Aν η αποστολή της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου, είπε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι εντός των ορίων των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Οκτώβριο, τόνισε την Παρασκευή η Κομισιόν, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι η Αθήνα ίσως χρειασθεί περισσότερα χρήματα λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες.

«Η Κομισιόν έλαβε μία ξεκάθαρη εντολή στις 26 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει ένα σαφές μέγεθος σε αυτά τα συμπεράσματα, δεν έχουμε άλλη εντολή εντολή και θα παραμείνουμε σε αυτό το μέγεθος, έτσι οι συζητήσεις που θα έχουμε με τις ελληνικές αρχές θα βασίζονται σε αυτή την εντολή, υπό τις ξεκάθαρες παραμέτρους που συμφωνήθηκαν», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το PSI, σημείωσε ότι οι συζητήσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των τραπεζών προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Χθες, Πέμπτη, ο Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι η δόση των 5 δισ. ευρώ (από το πρώτο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ) που επρόκειτο να καταβληθεί τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, η μεθεπόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για Μάρτιο, θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Υπάρχει δε περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, προειδοποίησε.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που στα μέσα Μαρτίου μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν χρειάζεται τουλάχιστον 14,4 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην καταβολή των δόσεων του πρώτου πακέτο ανά τρεις μήνες, ο κ. Μπαγί είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιευτούν άλλα 37 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα το διάστημα μεταξύ 14-16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο κ. Μπαγί.
Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου