Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Στις ΗΠΑ ο νόμος αναγνωρίζει πλέον «βιασμό» και για τους άνδρες

Για πρώτη φορά μετά από 83 χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αλλάξει τον ορισμό του «βιασμού». Εφεξής και οι άνδρες θα μπορούν να αντιμετωπίζονται ως θύματα βιασμού, αφού μέχρι τώρα ο νόμος αναγνώριζε ότι..
μόνο οι γυναίκες μπορούν να υποστούν βιασμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 71 άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Το 1929 το FBI είχε ορίσει ως βιασμό τη σαρκική επαφή με μία γυναίκα, με τη χρήση βίας και παρά την θέλησή της - ορισμός που ίσχυε έως σήμερα. Ο νέος ορισμός αναγνωρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να είναι θύτες ή θύματα σε έναν βιασμό.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι εφεξής οι άνδρες θα συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση του αριθμού των θυμάτων βιασμού. Η σύμβουλος του προέδρου Obama, Valerie Jarrett, αποκάλεσε τη διεύρυνση του ορισμού «εξόχως σημαντικό βήμα», κάνοντας παράλληλα αναφορά και σε περιπτώσεις βιασμών γυναικών που δεν τελούνται απαραίτητα με χρήση σωματικής βίας.
«Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν δεν το γνωρίζουμε σε όλη του την έκταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden. Να σημειώσουμε πάντως ότι ο νέος ορισμός δεν επηρεάζει τους ομοσπονδιακούς ή τους πολιτειακούς νόμους περί βιασμού.

Ο αναθεωρημένος ορισμός αναγνωρίζει περιπτώσεις στις οποίες το θύμα είναι ανίκανο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη σεξουαλική πράξη, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή λόγω της (μικρής) ηλικίας του. Η προβολή σωματικής αντίστασης δεν είναι, πλέον, απαραίτητη για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου