Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γιατί πεθαίνουν οι ποδοσφαιριστές;

Σε σύγχρονη μάστιγα του παγκόσμιου αθλητισμού εξελίσσονται οι συχνοί θάνατοι αθλητών εντός των αγωνιστικών χώρων. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με αποκορύφωμα τον χαμό του 25χρονου μέσου της Λιβόρνο Πιερμάριο Μοροζίνι, που βύθισε σε πένθος τον χώρο του ποδοσφαίρου...


Κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής φεύγει από τη ζωή, δημιουργούνται υπόνοιες και σκιές. Αραγε, τι συμβαίνει και νέοι άνθρωποι χάνουν τόσο άδικα τη ζωή τους; Πώς γίνεται, ενώ ο ιατρικός τους φάκελος είναι καθαρός, προπονούνται υπό την επίβλεψη κορυφαίων γυμναστών και εξειδικευμένων γιατρών, η λίστα του θανάτου να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο;

Η Εspresso της Κυριακής ζήτησε τη γνώμη τριών ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο του ποδοσφαίρου μέσα από τη δική τους σκοπιά: ενός γιατρού-ορθοπεδικού (Ξενοφών Ρούσσης), ενός γυμναστή (Γρηγόρης Γεωργίτσας) και ενός εργοφυσιολόγου (Γιώργος Ζιώγας).

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΣ / Γυμναστής: Αλλο τα καρδιακά επεισόδια και άλλο η χρήση αναβολικών

Ο γυμναστής Γρηγόρης Γεωργίτσας ανήκει στο team του Γιώργου Δώνη και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στον Ατρόμητο, τη φετινή ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο ίδιος διαχωρίζει τους θανάτους από καρδιακά επεισόδια με τις εικασίες που γίνονται περί ντόπινγκ και χρήση αναβολικών.

Η άποψή μου είναι ότι οι θάνατοι αθλητών αλλά και το καρδιακό επεισόδιο του Μουάμπα θα πρέπει να μην ταυτίζονται με τις υποθέσεις ντόπινγκ. Οταν παγκοσμίως υπάρχουν εκατομμύρια ποδοσφαιριστές και πεθάνουν τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, είναι λογικό, όταν πρόκειται για μεγάλες ομάδες, να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή παίζοντας ποδόσφαιρο σε γήπεδα 5x5; Γι αυτούς δεν μαθαίνει ποτέ κανείς γιατί είναι μακριά από τη δημοσιότητα.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο όμως και γενικά στον επαγγελματικό αθλητισμό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλές φορές παίζει ρόλο και το ιστορικό ενός αθλητή. Για τον Μοροζίνι διάβασα ότι ο μπαμπάς του πέθανε από καρδιά, ενώ το ίδιο πρόβλημα είχε και η μητέρα του. Αρα, υπήρχε ένα ιστορικό πίσω του. Ξέρετε, καμιά φορά ένας αθλητής μπορεί να έχει φύσημα στην καρδιά. Κανείς δεν ξέρει όμως ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του μας λέει ο Γρηγόρης Γεωργίτσας και συνεχίζει στο κομμάτι που αφορά τις σκιές που αφήνει πίσω του ο κάθε θάνατος:

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική δυσπραγία και φέτος δεν γίνονται έλεγχοι για ντόπινγκ. Πιστεύω ότι και έλεγχοι να γίνονται έπειτα από κάθε παιχνίδι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο να γίνονται τυχαία. Να πηγαίνει δηλαδή το ΕΣΚΑΝ απροειδοποίητα σε μια ομάδα και να ελέγχει τους αθλητές. Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί ένας αθλητής να έχει έναν συμβουλάτορα ο οποίος θα του δώσει ένα φάρμακο και την Κυριακή να είναι καθαρός , ακόμη και αν υποβληθεί σε έλεγχο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην ελέγχονται μόνο τα ούρα των αθλητών αλλά να γίνονται και αιματολογικές εξετάσεις, γιατί στο αίμα μπορείς να βρεις ουσίες που δεν τις βρίσκει στα ούρα .

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ / Εργοφυσιολόγος: Υγιής παίκτης δεν μπορεί να πεθαίνει κάνοντας άσκηση

Ο Γιώργος Ζιώγας έχει συνεργασία με κορυφαία κλαμπ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο εργοφυσιολόγος είναι εκείνος που ελέγχει πώς ο οργανισμός ενός αθλητή δουλεύει κάτω από κούραση. Η άποψή του είναι ότι ένας παίκτης που είναι υγιής δεν μπορεί να πεθάνει από άσκηση.

Οταν υπάρχει θάνατος, πάντα υπάρχει κάτι που δεν έχει διαγνωστεί. Ενας παίκτης που είναι υγιής δεν μπορεί να πεθάνει κάνοντας άσκηση. Εκτός και αν υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που δεν έχει διαγνωστεί ή υπάρχει χρήση απαγορευμένων ουσιών με τις οποίες ο αθλητής επιβαρύνει τον οργανισμό του μας λέει ο κ. Ζιώγας και συνεχίζει: Πολλές φορές, ο έλεγχος δεν είναι τόσο ενδελεχής. Υπήρχαν αθλητές που διαγνώστηκε το πρόβλημα κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο και σώθηκε η ζωή τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, επειδή έζησα τότε την περιπέτειά του από κοντά στην συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό.

Ο καρδιολόγος Πάνος Σταματόπουλος έψαξε πολύ περισσότερο την καρδιά τού παίκτη και του έσωσε τη ζωή. Θέλω να επισημάνω πάντως ότι συνήθως οι ομάδες δεν έχουν δικό τους καρδιολόγο. Συνεργάζονται με κάποιο ιατρικό κέντρο και οι έλεγχοι γίνονται από γενικό καρδιολόγο. Αποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνονται ωστόσο έλεγχοι από αθλητικούς καρδιολόγους, οι οποίοι μπορούν να δουν διαφορετικά πράγματα.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να ξέρει τι κάνει ένας αθλητής έξω από την ομάδα του. Κάθε παίκτης είναι υπόλογος του εαυτού του, γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τι κάνει στο σπίτι του, τι ουσίες μπορεί να πάρει και ποιοι θα τον παρασύρουν καταλήγει ο κ. Ζιώγας.

 

ΞΕΝΟΦΩΝ ΡΟΥΣΣΗΣ / Ορθοπεδικός: Ελάχιστες ομάδες κάνουν τους ελέγχους που πρέπει

Ο ορθοπεδικός Ξενοφών Ρούσσης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων. Επί σειρά ετών προσφέρει τις υπηρεσίες του στον χώρο του αθλητισμού.

Στην Ελλάδα γίνονται έλεγχοι για την υγεία των αθλητών και πολλοί περισσότεροι στην Ιταλία, όπου έχω ζήσει και έχω παίξει ποδόσφαιρο. Οι έλεγχοι μπορεί να είναι επιφανειακοί ή πιο εξονυχιστικοί. Ελάχιστες ομάδες στον κόσμο κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται. Οι περισσότερες ομάδες όσον αφορά τον καρδιολόγο φθάνουν [ Αθλητές που παίρνουν απαγορευμένες ουσίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή σχολιάζει ο Ξενοφών Ρούσσης.] στο τρίπλεξ καρδιάς ή στον υπέρηχο, που είναι μεν σημαντικοί αλλά υπάρχουν ακόμη πιο σημαντικοί έλεγχοι, όπως το σπινθηρογράφημα. Σε αυτό μπορεί να δεις πράγματα που δεν τα δείχνουν οι άλλες εξετάσεις. Ο ένας λόγος των θανάτων είναι λοιπόν αυτός: να έχει πρόβλημα ο αθλητής και κάτω από την πίεση ενός αγώνα να πεθάνει τονίζει ο Ξενοφών Ρούσσης.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τους αθλητές που παίρνουν ουσίες που δεν επιτρέπονται και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν. Συνήθως, οι δόσεις τους είναι ανεξέλεγκτες και οι ομάδες δεν έχουν καμία σχέση. Οι ομάδες δίνουν συμπληρώματα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Πολλές φορές όμως έχει τύχει να γράφει το κουτί τι περιέχει το σκεύασμα και μέσα στο μπουκάλι να υπάρχει άλλη ουσία. Ετσι, ντοπάρεται ένας αθλητής χωρίς να το ξέρει. Γι αυτό και είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι, ώστε να αποτρέπονται οι αθλητές από τις απαγορευμένες ουσίες .

Ο Ξενοφών Ρούσσης στέκεται και σε ένα ακόμη σημείο: στην εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι γιατροί όταν κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έναν αθλητή που παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα:

Ως πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων δίνω μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των γιατρών. Διοργανώνουμε συχνά σεμινάρια, παρακολουθούμε συνέδρια σε παγκόσμιο επίπεδο και δίνουμε μεγάλη έμφαση, ώστε οι γιατροί που στέλνουμε στους αγώνες να είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ανά πάσα στιγμή .

 

H MAΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ

Το τελευταίο θύμα των γηπέδων είναι ο 25χρονος μέσος της Λιβόρνο Πιερμάριο Μοροζίνι, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Πεσκάρα. Από το 2007 άλλοι 22 ποδοσφαιριστές βρήκαν τον θάνατο εντός αγωνιστικού χώρου. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα και του Μουάμπα, ποδοσφαιριστή της Μπόλτον, του οποίου ευτυχώς σώθηκε η ζωή.

Σε αυτήν τη μακάβρια λίστα υπάρχουν τα ονόματα του Καμερουνέζου Μαρκ-Βιβιέν Φοέ, ο οποίος τον Ιούνιο του 2003 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών σωριάστηκε στο έδαφος στο ματς με την Κολομβία, του διεθνούς Ούγγρου Μίκλος Φεχέρ, ο οποίος υπέστη ανακοπή στο ματς της Μπενφίκα με την Γκιμαράες, και του Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης, ο οποίος κατέρρευσε στο ματς με τη Χετάφε και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα ύστερα από παρατεταμένα καρδιακά επεισόδια.


to-kounavi.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου