Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Όταν ο Ολυμπιακός σώζει τον ΠΑΟ από τον υποβιβασμό...

H γνωστή «υπόθεση των λουλουδιών»

Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1975 όταν ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος με δική του ψήφο κρατά τον Παναθηναϊκό στην Α΄Εθνική, αθωώνοντάς τον ουσιαστικά από την υπόθεση δωροδοκίας, στην οποία είχε μπλεχτεί...

Όλα είχαν αρχίσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου, στις 28 Μαΐου του 1975, όταν οι «πράσινοι» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή, λίγο καιρό πριν πάρει μεταγραφή στον «Γηραιό» ο Βασίλης Χατζηπαναγής.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνη την περίοδο οι αγώνες δεν ήταν διπλοί, αλλά μονοί, με το
παιχνίδι να γίνεται στο Καυτανζόγλειο.

Στον συγκεκριμένο αγώνα δεν δίνουν το «παρών» δύο βασικά στελέχη των «κυανόλευκων», οι Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας (κεντρικός αμυντικός) και Τάκης Νικολούδης. Αργότερα, όπως έγινε γνωστό, οι παίκτες έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.


Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, ο Ηρακλής προηγήθηκε στο ματς με 1-0, όμως η «πράσινοι» ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και πήραν τη νίκη με σκορ 2-1.


Το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί ανέφερε πως ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και νυν του «Γηραιού», Γιώργος Ροκίδης, είχε δεχθεί πρόταση από τον παράγοντα του «τριφυλλιού», Αντώνη Μαντζαβελάκη, για να πλησιάσει τους Χαλιαμπάλια, Νικολούδη, ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο ματς.


Η ονομασία «υπόθεση των λουλουδιών» προήλθε επειδή στις συνομιλίες όσων είχαν εμπλακεί στο θέμα, τα χρήματα αναφέρονταν ως… λουλούδια.


Αν και αρχικά ο Παναθηναϊκός είχε κριθεί ένοχος, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, κρατά στην κατηγορία τους «πράσινους».


Σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1975, ο πρώην πρόεδρος των «ερυθρολεύκων» με δική του ψήφο δεν… ρίχνει στη Β’ Εθνική το «τριφύλλι», το οποίο κατηγορείται πως ο Γιώργος Ροκίδης είχε δεχθεί πρόταση δωροδοκίας από τον Μαντζαβελάκη, με σκοπό οι Χαλαμπάλιας και Νικολούδης να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα του Κυπέλλου, αφού όπως υποστήριξε «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου».

Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που είχαν εμπλακεί στην «υπόθεση των λουλουδιών», οι Ροκίδης και Χαλιαμπάλιας διαγράφησαν, ενώ υπήρξε επιείκεια στον Νικολούδη λόγω ηλικίας.


Πιο συγκεκριμένα, συνεχίστηκε για λίγους μήνες ακόμα η καριέρα του στους «κυανόλευκους» , ωστόσο δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό το 1976, όταν και ο Γηραιός κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.


Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.


sday.gr
 


10 σχόλια:

  1. Basika i istoria itan akoma megaliteri ... o PAO Ekeini tin xronia itan 8 vathmous mprosta kai teleutees 5 agonistikes ta ekane ola klarina kai peire ton titlo o Olympiacos giauto o proedros tou den psifise na pesei o PAO .Eixe akoustei pos egine simfwnia doste mas to protathlima kai den sas rixnoume . Auta mou exoun pei palioteroi ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπόχα βρώμα του παο η ιστορία
    μέσα στη πουστιά η θύρα 13
    Δούρος Ζλατάνος, Δέδες και Βουράκης
    Βασσάρας Ορφανός μπάτσοι Βουλγαράκης
    κούπα στο κέρμα της χούντας τα παιδιά
    Γουέμπλευ σας πήγανε με τανκς και με πουστιά
    Ρότσα πιστόλια παράρτημα στη κρήτη
    λεφτά μες τα λουλούδια Βαρδινογιάννη αλήτη

    sicilliano megas papas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Auta pou leei to sinthima ksereis ti simenoun re fele gavre i ta grafeis gia na ta grafeis ?
    Y.G Ti sxesi exoun me auta pou eipa egw ?
    Y.G 2 7 Proedroi tou OSFP filaki gia apates kai den sou aferesan ena protathlima .
    Y.G 3 O Mitsotaras svisimo ta xrei sou.I Xounta dorees . O Antreas dorees.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτων ο Κοσκωτάς πρώτα πούλησε τον Ολυμπιακό και μετά την έκανε για Βραζιλία και αργότερα για Αμερική, όπου και φυλακίστηκε. Γιατί φυλακίστηκε; Για υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα Κρήτης με τα οποία χρήματα αγόρασε τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του. Ο Σαλιαρέλης φυλακίστηκε για απάτες και για υπόθαλψη εγκληματία (Κοσκωτάς). Πες μου τώρα έναν λόγο για τον οποίο ο Ολυμπιακός έπρεπε να του αφαιρεθεί κάποιο πρωτάθλημα. Ο Κοσκωτάς φυλακίστηκε για λόγους που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το ποδόσφαιρο ή τον Ολυμπιακό και όταν φυλακίστηκε δεν ήταν πρόεδρος της ομάδας. Ο Σαλιαρέλης και αυτός φυλακίστηκε αλλά πάλι για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με το ποδόσφαιρο.. Και μην ξεχνάμε πως επί προεδρίας Σαλιαρέλη ο Ολυμπιακός το μόνο που πήρε ήταν ένα κύπελλο και έφτασε στο χείλος της καταστροφής και της συγχώνευσης με τον Ιωνικό λόγο των χρεών που άφησε ο Σαλιαρέλης. Και ο Μητσοτάκης κανένα χρέος δεν διέγραψε. Έγινε διακανονισμός και το χρέος ξεπληρωνόταν σε δόσεις σε όλη την διάρκεια της προεδρίας του Κόκκαλη.. Ακόμα και τώρα νομίζω υπάρχουν κάποιες δόσεις.

      Διαγραφή
    2. O Koskotas vasika tous paiktes kai tis metagrafes tis plirwne me lefta apo tin trapeza kritis ... otan perneis pektes me lefta apo paranomes drastiriotites den vlepeis kati to mempto ? Episis o saliarelis ekane to idio me ta diamantia klopes kai tetia kai pali ta lefta itan apo ekei .
      Y.G O Mitsotakis to 1992 evale se oles tis forologikes dilwseis na plirwsoun 100draxmes gia na pane pros ta xrei tou olympiakou to ipolipo poso pou emeine dinate se doseis .

      Διαγραφή
    3. Βεβαίως είναι μεμπτά όλα αυτά και ορθός φυλακίστηκαν αυτοί οι παραπάνω, απλά εσύ μιλάς για αφαίρεση πρωταθλημάτων και σου λέω πως ο Ολυμπιακός δεν πήρε κάποιον τίτλο εκείνες τις περιόδους. Τώρα αυτό για τον Μητσοτάκη αν όντος έχει συμβεί είναι αρκετά βαρύ. Και λέω αν γιατί να σου πω την αλήθεια είσαι το δεύτερο άτομο που ακούω να το λέει αυτό, και πιστεύω πως στα τόσα χρόνια που ακούω πράγματα εις βάρος του Ολυμπιακού, πιστεύω πως θα μου το είχαν αναφέρει πολλές φορές. Πιθανόν και να έχεις και δίκιο όμως.. Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω. Είναι αμαρτία να λέτε για οφέλη του Ολυμπιακού από την Χούντα.. και δεν αναφέρομαι στο γεγονός του Ερυθρού Αστέρα..

      Διαγραφή
    4. Epi xountas oi titloi ton omadon 7etia
      PAO= 3 Protathlimata 2 kipela
      OSFP= 2 Protathlimata 3 kipela
      AEK= 2 Protathlimata
      ARIS= 1 Kipelo
      PAOK = 2 Kipela
      Oi titloi tis xountas einai autoi PAO kai OSFP eixan tous idious ...
      Y.G Tis egkatastasis tou Renti stis ekane DOREA i xounta + dwrees apo Patako .

      Διαγραφή
    5. To ena kipelo tou paok itan afotou elikse i xounta alla tin idia xronia giauto vgenoun oxto .

      Διαγραφή
    6. αυτό τώρα τι είναι; αφού πήραμε ισάριθμους τίτλους την 7ετία άρα όλα μέλι γάλα;; Το '67 διώχνεται από την Ελλάδα ο προπονητής μας Μπούκοβι επειδή ήταν Ούγγρος = κουμουνιστής. Αν και ο Πούσκας που ήταν σε εσάς, Ούγγρος και αυτός, έμεινε στην Ελλάδα καθότι "είχε αποσπαστεί" του κομουνισμού. Και οι εξορίες παιχτών που βαφτίστηκαν μεταγραφές όπως Σιδέρης και Αργυρούδης;;
      Τέλος πάντων για να το τελειώνω εδώ. Εμείς κάνουμε κουμάντο τα τελευταία 15 χρόνια και σεις τα 20 προηγούμενα.. οπότε το να ψάχνουμε δικαιολογίες και μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι μαλακία γιατί τα πιο πρόσφατα ανήκουν σε εμάς, άρα και πιο εύκολα να απομνημονευτούν και τα δικά σας που είναι παλιά έχουν ψιλοξεχαστεί.. Αυτό είναι το θέμα..

      Διαγραφή
  4. A Kai kati akoma lefta mesa sta louloudia egw Quinientos kai valitses esi . "O Thrilos kai to aigaleo na kerdizei kai oi alloi na pane na gamithoun" .Kasetes me ixografiseis svismenes .Xamena egrafa apo ta dikastiria milas gia vromiki istoria ? Proto protathlima pou eklepses itan to 1938 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή