Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Με το βλέμμα στο Λονδίνο


Καλώς και τους νέους ομίλους λοιπόν! Και με τους δύο να ελπίζουν και να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Λονδίνο! Και με διόλου απίθανο σενάριο να ανταμώσουν μαζί στα χιαστί και να έχουμε πρόωρους τελικούς...! Μεευρωπαϊκό "'έπαθλο"!
Καθώς είναι πολύ πιθανό να πέσουν μαζί στα χιαστί αφού λογικά ο Ολυμπιακός είναι φαβορί για τις θέσεις 1-2 και ο ΠΑΟ μπορεί τις 3-4! Και σε μια τέτοια περίπτωση να πούμε ότι υπάρχει παραχώρηση 5% βάση των κανόνων της Ευρωλίγκαεισιτηρίων για την φιλοξενούμενη ομάδα.
Όπως και να έχει πάντως η αλλαγμένη ευρωλίγκα πάει καλά μέχρι τώρα και με τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος τηνΠαρασκευή όπως αυτή  καταγράφεται και μεταφράζεται από τις τηλεθεάσεις. Και τα εισιτήρια. Συνεπώς πιάνει η αλλαγή της διοργανώτριας που δεν ήθελε να συμπίπτει η Ευρωλίγκα με το Τσάμπιονς Λιγκ.


Στους πρώτους ομίλους είδαμε δύο σούπερ γκρουπ που όλα κρίθηκαν στο τέλος και ήταν οι όμιλοι με τις ελληνικές ομάδες. Και δύο άλλα ξενέρωτα γκρουπ με πολλές μέτριες ομάδες και εύκολα ματς για τους μεγάλους.
Στην 2η φάση δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι και το ενδιαφέρον κορυφώνεται καθώς έχουμε 14 ματς (όλοι παίζουν με όλους μέσα -έξω χωρίς να μεταφέρονται αποτελέσματα της 1ης φάσης αφού σε κάθε όμιλο έχουμε ένα ζευγάρι που ήταν μαζί και στην 1η φάση) και όλοι κυνηγούν και την 1η και 2η θέση που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα χιαστί στην συνέχεια. Ωραίο σύστημα. Και περιμένουμε μεγάλα ματς και αγωνία.
Πως πήγαν οι δύο ελληνικές ομάδες; Περίφημα όπως και οι προπονητές τους. Που έχουν μάλιστα στο κεφάλι τους και την αδόκιμη σύγκριση με τους σέρβους. Ο Ολυμπιακός αφού κινδύνεψε να αποκλειστεί πρόωρα (αν έχανε πχ από την Τσεντεβίταστο θρίλερ του ΣΕΦ που ήταν και τυχερός), στην συνέχεια έβγαλε το καλό του πρόσωπο και το αυτοματοποιημένο εξαιρετικό μπάσκετ που έπαιξε πέρσι στο δεύτερο μισό της σεζόν. Και χωρίς να έχει το ανάλογο ρόστερ έχει τρομερή ΟΜΑΔΑ στην κυριολεξία. Με τον ηγέτη της (Σπανούλη).
Ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή η ομάδα που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, σε άμυνα - επίθεση, σε διάρκεια και γι αυτό κερδίζει με μ.ο 15π και όντας στον πιο δύσκολο (μαζί με αυτόν του ΠΑΟ) όμιλο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να διατηρήσει απλά από εδώ και πέρα το ρυθμό αυτό που δεν είναι δυνατόν να είναι συνέχεια ο ίδιος αλλά θα έχει αυξομειώσεις.
Και φυσικά ο Μπαρτζώκας διόρθωσε αρχικά λάθη όπως το ροτέισον που δεν γίνεται πλέον βάση ντε φάκτο χρόνου αλλά πραγματικών αναγκών. Ο Πάουελ βοηθά χωρίς να κάνει την διαφορά και χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο επειδή ο Ολυμπιακόςείναι έτοιμη ομάδα και ομάδα συνεργασιών και ο νέος αμερικανός πάιρνει έτοιμες φάσεις που τελειώνει πιο εύκολα από τονΝτόρσεϊ έχοντας το σουτάκι από 4-5 μέτρα.
Ο Παναθηναϊκός ήταν σε ακόμα δυσκολότερο όμιλο και μια νέα ομάδα κυριολεκτικά που έχει περάσει από χίλια προβλήματα και γι αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο η πρόκριση αλλά και το γεγονός ότι έπαιξε την πρώτη θέση μέχρι το τελευταίο λεπτό και την έχασε από τα σφυρίγματα των γκρίζων.
Σαφώς όμως μην αγνοούμε ότι όχι μόνο είναι μια νέα ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι ο Διαμαντίδης είναι τραγικόςακόμα για Διαμαντίδης. Ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί με τον Ούκιτς στο παρκέ σαν μεγάλο δίδυμο. Μην ξεχνάμε επίσης ότι είχε πολλούς τραυματισμούς, τις αποτυχημένες κινήσεις στους αμερικανούς και έκανε και αλλαγές και το διοικητικό σοκ με την αρχική παραίτηση Γιαννακόπουλου προ ημερών.
Και μέσα σε όλα ο Πεδουλάκης είχε να αντιμετωπίσει και την πίεση για αποτελέσματα αλλά και την φημολογία για αντικαταστασή του. Θεωρώ πως το ματς με την Ρεάλ άλλαξε τα πάντα στην ομάδα καθώς αν έχανε τότε στο ΟΑΚΑ μάλλον θα είχε άλλο προπονητή και θα είχε αποκλειστεί. Η ομάδα όμως έδειξε ψυχή και το βαριά φανέλα δεν είναι τυχαίο.
Μην ξεχνάμε ότι ο Πεδουλάκης είναι προπονητής που οι ομάδες του παίζουν από Δεκέμβρη και μετά όπως αυτός θέλει και το έχει πει άλλωστε. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Πεδουλάκης οδήγησε τον ΠΑΟ σε αυτή την μεγάλη πορεία όχι με 40αρες τουΔιαμαντίδη και όχι με τύχη αλλά επειδή η ομάδα του έπαιξε τρομερή άμυνα με προπονητική επιρροή και γι αυτό κράτησε αλώβητο ουσιαστικά το ΟΑΚΑ και πήρε τα στοχευμένα ματς εκτός με Ολίμπια και Καντού.
Επίσης μην ξεχνάμε τα τρικ όπως αυτό με 4αρι τον Μασιούλις! Μα βάση την άμυνα ο ΠΑΟ κτίζει το μέλλον του και δείχνει ικανός μόλις βελτιωθεί επιθετικά, μόλις ανέβει ο Διαμαντίδης ειδικά παραγωγικά, μόλις δέσει με τον Ούκιτς ή του βγει ο Καπόνο, να κάνει το ξεπέταγμα! Συνεπώς δικαιολογημένα ο Παναθηναίκός μπορεί να ορέγεται...
Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ο Ολυμπιακός έχει την τύχη στα χέρια του. Χωρίς φιλολογίες ο καλός Ολυμπιακόςπαίρνει και την 1η θέση από την Μπαρτσελόνα που δεν τρομάζει αφού έχει κενά επιθετικά και δείχνει πάλι σοφτ.
Ο μέτριος Ολυμπιακός σε διάρκεια χάνει την πρώτη δυάδα και αυτό θα είναι κακό καθώς θα κληθεί αν δεν πάρει το πλεονέκτημα να σπάσει έδρα μεγάλου αντιπάλου. Όχι ότι θα είναι απίθανο αλλά γιατί να μπλέξει σε περιπέτειες τέτοιες όταν μπορεί να πάρει την 1η ή 2η θέση και για αυτό θα έχει πίεση και στην συνέχεια να την προφυλάξει την δική του έδρα και να πάει Λονδίνο;
Το καλό είναι ότι βρίσκεται σε βατό όμιλο και ο απλά μέτριος Ολυμπιακός μπορεί να κάνει καλά διπλά. Η Μπαρτσελόνα κολλάει επιθετικά και δεν τρομάζει. Ανάλογα η Χίμκι που δεν έχει δυνατή έδρα. Η Φενέρ ακόμα ψάχνεται και το κακό είναι ότι θα την ήθελε τώρα εκτός αλλά θα την παίξει έξω αργά. Η Κάχα Λαμποράλ βελτιώθηκε με την αλλαγή προπονητή, αλλά δεν τρομάζειεπίσης.
Η Μπεσίκτας είναι η χειρότερη τούρκικη ομάδα. Η Σιένα δεν είναι η περσινή Σιένα και ας σκοράρει τρίποντα κατά ριπάς. Άλλωστε και αυτή και η Μακάμπι και η Μπεσίκτας προχώρησαν επειδή ήταν σε εύκολους ομίλους. Η Μακάμπι μην ξεχνάμε ότι είναι μεγάλη και έμπειρη ομάδα με καλό ρόστερ αλλά πλέον θέλει να αλλάξει Μέντλεϊ και Σερμαντίνι, βασικά στελέχη. Συνεπώς ο καλός Ολυμπιακός παίρνει όλα τα ματς μέσα και καθαρίζει και 3-4 χαλαρά εκτός.
Πάμε στον Παναθηναϊκό που είναι σε όμιλο φωτιά πάλι. Και που πάλι θέλει χρόνο αλλά δεν έχει. Με πρώτη εκτιμηση οΠαναθηναϊκός δύσκολα θα πάρει την 1η ή 2η θέση και θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για την πρόκριση. Αλλά ακόμα και με μειονέκτημα έχει το καλό ότι θα ελπίζει σε πρόκριση καθώς αν βρει Ολυμπιακό ή Μπαρτσελόνα δείχνει ικανός να σπάσει έδρα. Αλλά πρωταρχικός του σκοπός είναι να προκριθεί καθώς είναι σε όμιλο με μόνο δύσκολα παιχνίδια και μέσα.
Υπάρχουν οι μεγάλοι Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ που όμως στο ΟΑΚΑ έδειξε ότι μπορεί να πάρει τα ματς αυτά καθώς η αρκούδα ακόμα ψάχνεται και δεν παίζει την άμυνα που περιμέναμε λόγω Μεσίνα. Από εκεί και πέρα κυνηγά ομάδες όπως η Ζαλγκίρις που μόνο τυχαία δεν ήταν η ευχάριστη έκπληξη της πρώτης φάσης.
Η παραδοσιακά δυνατή εντός ειδικά Μάλαγα. Και φυσικά η Εφές με το πανάκριβο ρόστερ που ξεκίνησε εντυπωσιακά με την 100αρα στον Ολυμπιακό αλλά δείχνει ντεφορμέ τώρα αλλά δεν παύει να έχει εξαιρετικό ρόστερ. Συνεπώς έχουμε πέντε ομάδες σπουδαίες και οι λεγόμενες εύκολες είναι οι γερμανικές Μπάμπεργκ και Άλμπα με εμπειρία στον θεσμό και 10.000 κόσμο που πρέπει να παίξει καλά ο Παναθηναϊκός για να τις κερδίσει στην Γερμανία.
Συνεπώς ο όμιλος αυτός θα είναι φωτιά με διακυμάνσεις και αν κρατήσει το αήττητο εντός και κάνει τρία διπλά (γερμανοί και ένα καλό εκτός που ίσως δεν χρειαστεί καν) πάει στα χιαστί και ότι κάτσει!
*Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκραξαν τον Μπουρούση. Για το λάθος του στις συνομιλίες; Επειδή μίλησε, αν μίλησε, με τον ΠΑΟ; Κανείς δεν κατάλαβε πολύ. Πάντως ξέχασαν ότι στον Ολυμπιακό έπαιζε και κουτσός πολλές φορές...

Μάκης Δρόσος 
Basketblog.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου