Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου «παίζεται» στο CAS

Toυ Μάνου Σταραμόπουλου

Η μοίρα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατά μεγάλο ποσοστό κρίνεται στις 28 Αυγούστου στη Λωζάννη, στο Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο. Την ημέρα εκείνη το περίφημο CAS που μπλόκαρε την απόφαση της UEFA να αποκλείσει τη Φενέρμπαχτσε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα προσεχή 2 χρόνια, λόγω εμπλοκής της στο μέγα θέμα των στημένων αγώνων που...
συγκλόνισε το Τουρκικό ποδόσφαιρο, θα αποφασίσει τελεσίδικα τι μέλλει γενέσθαι τόσο για την Φενερ (28 του μηνός) όσο και για την Μπεσικτάς (30 του μηνός) . Όπου η μεν πρώτη συνεχίζει στη φάση των πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, η δε δεύτερη στο Γιουρόπα Λίγκ.


Οι διοικήσεις των δύο τουρκικών συλλόγων βλέποντας ότι η Πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ θα είναι αμείλικτη και θα τις αποκλείσει- όπως κι έγινε πρωτόδικα- κινήθηκαν αστραπιαία και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο CAS και στις 18 Ιουλίου του 2013 μπλόκαραν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και δεν εκτελέστηκε η απόφαση για αποκλεισμό τους από τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις..


Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αν η απόφαση του CAS δεν είναι θετική υπέρ της ΟΥΕΦΑ, τότε το οικοδόμημα που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ σκληρό. Όμως είναι η πραγματικότητα. Αν δεν μπορέσει η ΟΥΕΦΑ να πείσει με τα επιχειρήματά της, ότι οι δύο τουρκικές ομάδες έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο στημένων αγώνων και πρέπει να τιμωρηθούν και μάλιστα παραδειγματικά, τότε όχι μόνο θα έχει χάσει το κύρος του ο πρόεδρός της, Μισέλ Πλατινί που κατ’ επανάληψη έχει κάνει λόγο για μηδενική ανοχή σε ομάδες που στήνουν αγώνες, αλλά θα μπορεί ο οιοσδήποτε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Λωζάννης και να γλυτώνει την κάθε τιμωρία!


Έως τώρα σχεδόν καθημερινά φθάνουν στο αρχηγείο της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας ατέλειωτες επιστολές φίλων του Τουρκικού ποδοσφαίρου που ζητούν από τον Μισέλ Πλατινί και το CAS να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιβάλουν τη μέγιστη τιμωρία στη Φενερμπαχτσέ και την Μπεσικτάς.


Η υπόθεση που μελετάται από τους κορυφαίους νομικούς δείχνει να υπάρχουν στοιχεία που φθάνουν έως και στα πολύ ψηλά κλιμάκια της πολιτικής της γείτονας χώρας. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τι είπε στο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ, που έγινε στη Κωνσταντινούπολη το 2012 ο Πρωθυπουργός της, Ταγίπ Ερντογάν για το μεγάλο σκάνδαλο, απευθυνόμενος στον Μισέλ Πλατινί:
«Σε υποθέσεις στημένων αγώνων καλό θα είναι να τιμωρείται ο υπεύθυνος παράγοντας όχι όμως η ομάδα, που την ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί και δεν φταίνε σε τίποτα να πληγωθούν».



Όμως ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά, πως κάθε εισήγηση του CAS που δεν θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την δική τους πρωτόδική απόφαση, θα είναι ότι χειρότερο για τον ίδιο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.


Έως τώρα πάντως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστές του CAS και πολλά από αυτά προέρχονται κι από αστυνομικές πηγές, δείχνουν πως στην υπόθεση της Φενερμπαχτσέ που είναι και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, υπάρχουν ενοχοποιητικά ντοκουμέντα που λογικά θα πρέπει να οδηγήσουν εισήγηση εις βάρος της Φενερ ,του προέδρου της Αζίζ Γιλντιρίμ καθώς είναι ο πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος, κι άλλοι συνεργάτες του και το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την Μπεσικτάς.


Η Τουρκική αστυνομία έχει καταγράψει σε μία μεγάλη επιχείρησή της πάρα πολλούς παράγοντες και των δύο συλλόγων να κανονίζουν τις «υποθέσεις τους».


Για παράδειγμα ν αναφέρουμε ένα απόσπασμα του Τουρκικού δικαστηρίου που αναφέρει ότι στις 15 Νοεμβρίου του 2012 τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της Φενέρ ο Σεκίπ Μοστουρόλου και ο Ιλχάν Εκσιόγλου παραδέχθηκαν ότι είχε στηθεί ένα παιχνίδι και δέχθηκαν την ενοχή τους ώστε να τιμωρηθούν με ποινές με αναστολή…




Η ουσία είναι μία αν δεν επικρατήσει η κοινή λογική και το CAS δεν εισηγηθεί αυτό που περιμένει όλος ο φίλαθλος κόσμος, τότε θ ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου»με άγνωστα αποτελέσματα για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τον Μισέλ Πλατινί.

overlap.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου