Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ



ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης ετοιμάζουν Γαλλία, Δανία και 

Καναδάς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους της «για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Ο υπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα, υπονοώντας ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που θα ληφθούν.


Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές φρεγάτες HMS Westminster και HMSCumberland πλέουν στη Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι η Βρετανία διαθέτει αεροπορικές βάσεις στη Μάλτα και στην Κύπρο, αλλά θα χρειαστεί την έγκριση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για να τις χρησιμοποιήσει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ >>

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Φρανσουά Μπαρουέν, γαλλικές δυνάμεις ετοιμάζονται αυτήν την ώρα για να συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, ενώ η υπουργός Άμυνας της Δανίας τόνισε ότι είναι νωρίς να πουν με ποιον τρόπο θα εμπλακούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τις αεροπορικές δυνάμεις να θεωρούνται «πιο φυσιολογικές».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα στείλει στη Λιβύη έξι καταδιωκτικά CF-18 για να συμμετάσχουν στην εφαρμογή της απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ζώνη εναέριου αποκλεισμού. Βάση των αεροσκαφών θα είναι η Ιταλία και μαζί με αυτά θα υπάρχουν περίπου 200 στρατιώτες.

Ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι αποφάσισε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότασης για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με γιατρό που βρίσκεται στην πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν κυβερνητικές δυνάμεις. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι τα κυβερνητικά άρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, μολονότι λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, ηττήθηκαν.

Από το πρωί του Σαββάτου ξένα μέσα αναφέρουν ότι η Βεγγάζη δέχεται επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, επίθεση δέχεται και η Μιζουράτα, η οποία εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού. Κάτοικος της πόλης δήλωσε στο Reuters ότι ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους. 

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων απώθησαν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι και είχαν εισβάλει στην Βεγγάζη.

Χθες το απόγευμα ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Δε διευκρίνισε πόσα και ποια στρατιωτικά μέσα θα διαθέσουν οι ΗΠΑ, αποσαφήνισε όμως ότι δεν πρόκειται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση εάν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός που «πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα» αν αποσύρει τα στρατεύματά του από τα προπύργια των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και της Ιορδανίας εκπροσωπούν τα αραβικά κράτη, στη σημερινή διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Παρίσι, σύμφωνα με τον κατάλογο των συμμετεχόντων που διέρρευσε από διπλωματική πηγή.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, εκτός από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, συμμετέχουν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπείται από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. 

Στη σύνοδο λαμβάνει μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αλλά και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. 
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, δεν αποκλείεται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να αρχίσουν τα ξημερώματα της Κυριακής.  







1 σχόλιο: