Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι τραγωδίες που έπληξαν το ιταλικό ποδόσφαιρο

 Ο 26χρονος Γκαμπριέλε Σάντρι, ο φίλος της Λάτσιο που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών της Γιουβέντους και της ομάδας του είναι απλώς το τελευταίο περιστατικό μιας ιδιαιτέρως μακροσκελούς λίστας. Μιας "μαύρης" λίστας που έχει να παρουσιάσει το ιταλικό ποδόσφαιρο από το 1963, όταν σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με το άθλημα στη χώρα. Aναλυτικά...


28 Απριλίου 1963 
Ο Τζιουζέπε Πλαϊτίνο, 48χρονος φίλαθλος της Σαρλενιτάνα, ήταν το πρώτο θανάσιμο περιστατικό σε γήπεδο στην Ιταλία. Στο στάδιο «Βεστούτι» η Σαρλενιτάνα και η Ποτέντζα έδιναν έναν καθοριστικό για την άνοδο στη Serie B αγώνα. Ενα πέναλτι που δεν καταλογίστηκε για την «γκρανάτα» και οι φίλαθλοι εισέβαλαν στο γήπεδο. Οι συμπλοκές που ακολούθησαν περιλάμβαναν τις δύο πλευρές φιλάθλων και την αστυνομία. Ενας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος. Η σφαίρα έφτασε μέχρι τον Πλαϊτίνο, που καθόταν στη θέση του στις κερκίδες. Η υπόθεση πήγε στο αρχείο.


2 Δεκεμβρίου 1973 
Στο περιθώριο αναμέτρησης της Ρόμα με τη Νάπολι, ένας νεαρός φίλαθλος των «παρτενοπέι», ο Αλφρέντο ντελα Κόρτε, χτυπήθηκε στο πρόσωπο από όπλο.


28 Οκτωβρίου 1979 
Ο Βιτσέντζο Παπαρέλι, φίλαθλος της Λάτσιο, μία ώρα πριν αρχίσει το ντέρμπι της Ρώμης μεταξύ της Ρόμα και της ομάδας του, δέχθηκε ένα βεγγαλικό στο μάτι, που προήλθε από την απέναντι πλευρά των κερκίδων, από έναν 18χρονο οπαδό των «τζιαλορόσι». Το τραύμα ήταν θανάσιμο και παρά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, απεβίωσε.


8 Φεβρουαρίου 1984 
Μετά το τέλος του αγώνα της Τριεστίνα με την Ουντινέζε για το κύπελλο Ιταλίας ξέσπασαν μεγάλης έκτασης επεισόδια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας. Ο φίλαθλος της Τριεστίνα Στέφανο Φουρλάν έχασε τη ζωή του από σοβαρές κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις που πιθανότατα προέκυψαν από τα χτυπήματα που δέχθηκε από αστυνομικούς. Από τότε η κερκίδα των φανατικών οπαδών της ομάδας έχει πάρει το όνομά του.


30 Σεπτεμβρίου 1984
Μετά το τέλος του αγώνα της Μίλαν με την Κρεμονέζε, ο Μάρκο Φονγκέσι, νεαρός φίλος των «ροσονέρι» έχασε τη ζωή του από άλλον οπαδό της Μίλαν! Οι πινακίδες του αυτοκινήτου του Φονγκέσι τράβηξαν την προσοχή μιας παρέας «ροσονέρι», που με μαχαίρι τρύπησαν τα λάστιχά του. Ο Φονγκέσι αντέδρασε και ένας 18χρονος τον επέφερε θανάσιμα πλήγματα με το μαχαίρι. Εξέπνευσε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.


9 Οκτωβρίου 1988 
Στο «Ντελ Ντούκα» του Ασκολι, μετά το τέλος του αγώνα της ομώνυμης ομάδας με την Ιντερ, ο Νατσαρένο Φιλιπίνι, 32χρονος φίλος των γηπεδούχων, τραυματίστηκε σοβαρά σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Συνελήφθησαν τέσσερις φανατικοί οπαδοί της Ιντερ.


4 Ιουνίου 1989 
Πριν την αναμέτρηση της Μίλαν με τη Ρόμα, ο Αντόνιο ντε Φάλκι, 18χρονος φίλος των «τζιαλορόσι», έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή. Ο ντε Φάλκι έφτασε στο στάδιο με τρεις φίλους του και δέχθηκαν επίθεση από περίπου είκοσι οπαδούς της Μίλαν. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, η καρδιά του νεαρού φιλάθλου δεν άντεξε και κατέρρευσε. Προσήχθησαν τρεις οπαδοί της Μίλαν και εξ αυτών μόνο ένας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση.


18 Ιουνίου 1989 
Προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, αγώνας μεταξύ της Φιορεντίνα και της Μπολόνια. Το τρένο που μετέφερε τους φιλάθλους των φιλοξενούμενων όδευε προς την Τοσκάνη, όταν δέχθηκε επίθεση από οπαδούς των «βιόλα». Ενας εξ αυτών πέταξε βόμβα μολότοφ που έσκασε μέσα σε βαγόνι του τρένου και τραυμάτισε σοβαρά δύο άτομα. Ενας εξ αυτών, ο 14χρονος Ιβάν νταλ’ Ολιο υπέστη μόνιμη παραμόρφωση στο πρόσωπο.


10 Ιανουαρίου 1993 
Μετά το τέλος του αγώνα της Αταλάντα με τη Ρόμα στο Μπέργκαμο, ο 42χρονος Τσελεστίνο Κολόμπι υπέστη έμφραγμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, ενώ περνούσε τυχαία από τα πέριξ του γηπέδου.


30 Ιανουαρίου 1994 
Τραγικό θάνατο βρήκε ο Σαλβατόρε Μοσκέλα, σε ταξίδι επιστροφής με το τρένο από την Ραγκούσα προς την Μεσίνα. Οπαδοί των Σικελών άρχισαν να χτυπούν τον 22χρονο και δεν σταμάτησαν να τον ενοχλούν για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να αποπειραθεί να ξεφύγει βγαίνοντας έξω από το τρένο από το παράθυρο, όταν αυτό ήταν εν κινήσει. Πέντε άτομα συνελήφθησαν, εκ των οποίων δύο ήταν ανήλικοι.


29 Ιανουαρίου 1995 
Πριν τον αγώνα της Τζένοα με τη Μίλαν, ο φίλαθλος των «ροσομπλού» Βιτσέντζο Σπανιόλο μαχαιρώνεται θανάσιμα από τον 18χρονο οπαδό της Μίλαν, Σιμόνε Μπαρμπάλια, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.


1 Φεβρουαρίου 1998 
Οι συμπλοκές που στιγμάτισαν το παιχνίδι της Τρεβίζο με την Κάλιαρι στοίχησαν τη ζωή στον 32χρονο φίλαθλο των γηπεδούχων, Φάμπιο ντι Μάιο, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας να χωρίσει τους οπαδούς των δύο ομάδων. Οι «σκληροπυρηνικοί» φίλαθλοι της Τρεβίζο έδωσαν το όνομά του στην εξέδρα τους.


24 Μαΐου 1999 
Το επόμενο πρωί του αγώνα της Πιατσέντζα με την Σαρλενιτάνα, αγώνα καθοριστικό για την παραμονή στη Serie A, το τρένο που μετέφερε τους περισσότερους από τρεις χιλιάδες φίλους των φιλοξενουμένων στην πόλη τους, έπιασε φωτιά. Ο τραγικός απολογισμός ήταν τέσσερις νεαροί φίλοι της «γκρανάτα» να χάσουν τη ζωή τους.


17 Ιουνίου 2001 
Στο σικελικό ντέρμπι μεταξύ της Μεσίνα και της Κατάνια κρινόταν ο προβιβασμός στη Serie A. Μεταξύ των δύο πλευρών στις κερκίδες, πριν τον αγώνα, έγινε ανταλλαγή αντικειμένων και από την πλευρά των φιλοξενουμένων έπεσε μία κροτίδα που εξερράγη στο μέσο της βόρειας εξέδρας του «Σαν Φιλίπο». Ο 24χρονος Αντονίνο Κούρο τραυματίστηκε σοβαρά, έπεσε σε κώμα και μετά από μερικές μέρες κατέληξε. Μετά από έρευνες συνελήφθη ένας ανήλικος οπαδός της Κατάνια.


20 Σεπτεμβρίου 2003 
Το ντέρμπι της Αβελίνο με τη Νάπολι είχε τραγική κατάληξη, αφού μετά από επεισόδια με την αστυνομία, ο Σέρτζιο Ερκολάνο, 20χρονος οπαδός των «παρτενοπέι», έπεσε στο κενό και έχασε τη ζωή του.


Τραγική κατάληξη είχαν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Λούτσι της Κοζέντσα, στο περιθώριο της αναμέτρησης της Καντσελάρε με την Σανμαρτινέζε, για το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ιταλίας. Ο διευθυντής της τελευταίας, Ερμάνο Λικούρτζι, έπεσε νεκρός ύστερα από τα χτυπήματα που δέχθηκε έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου, μετά το τέλος του αγώνα.



Ο αστυνομικός Φίλιπο Ρατσίτι πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το «Μασιμίνο», στο περιθώριο του ντέρμπι της Σικελίας μεταξύ της Κατάνια και της Παλέρμο. Η αγωνιστική αναβάλλεται, παίρνονται σκληρά μέτρα από τις αρχές (πολιτικές και αθλητικές) της χώρας, αλλά…



Στα προάστια του Αρέτσο, ο 26χρονος φίλος της Λάτσιο Γκαμπριέλε Σάντρι δέχεται σφαίρα στο λαιμό από όπλο αστυνομικού, ο οποίος πυροβολούσε για εκφοβισμό την ώρα επεισοδίων μεταξύ οπαδών της Γιουβέντους και της Λάτσιο. 


contra.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου