Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ενάντια στην προσπάθεια λογοκρισίας και ελέγχου του από τις ΗΠΑ

Τα παρκάτω site είναι μερικά απο αυτά που θα κλείσουν για μία ημέρα από την Τετάρτη


Τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί θέλουν να σωπάσουν το ίντερνετ και να το μετατρέψουν σε ακίνδυνο μηχανισμό που θα διαιωνίζει την κυριαρχία τους. Δωροδοκώντας πολιτικούς προσπαθούν να περάσουν το SOPA αλλά...
ευτυχώς η αντίδραση σε αυτό είναι τεράστια και πολυποίκιλη.18 Γενάρη οργανώνεται στις ΗΠΑ μια πρωτοφανής διαδικτυακή απεργία.

Στις 18 Γενάρη η Αμερικάνικη κυβέρνηση θα αποπειραθεί να περάσει ένα φρικτό νομοσχέδιο (με τον ταιριαστό τίτλο στα Ελληνικά σώπα- sopa-stop on line piracy act) με το οποίο καταργεί ουσιαστικά το ελεύθερο ίντερνετ και την ελεύθερη ροή πληροφοριών σε αυτό. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας δίνει ενισχυμένες εξουσίες στα εκτελεστικά της όργανα να κλείνουν κατά βούληση σάιτς που δεν της αρέσουν και να συλλαμβάνει τους διαχειριστές τους.


Ό,τι δηλαδή κάνει η Κινέζικη κυβέρνηση και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα.Σε εναντίωση αυτού του νόμου μεγάλα σάιτς αλλά και μικρότερα προχωρούν σε διαδικτυακή απεργία μαυρίζοντας για εκείνη την μέρα τις σελίδες τους.
 Ας σημειωθεί ότι αυτός ο νόμος δεν αφορά μόνο την Αμερική αλλά θα λειτουργήσει πιλοτικά και κατευθυντήρια για όλο τον δυτικό κόσμο. Πριν λίγες μέρες ανάλογος νόμος πέρασε και στην Ισπανία.

 Το ίντερνετ είναι το τελευταίο καταφύγιο για την ελεύθερη και αδιαμεσολάβητη ενημέρωση. Ως μέσο όπου όλα μοιράζονται και δημοσιεύονται ξεπερνά κατά πολύ την στενοκεφαλιά και την ιδιοτέλεια των εμπορικών συμφερόντων.
 Πολλοί και διάφοροι αποζητούν τον έλεγχο και την καταπίεση του. Από το lobby του hollywood και την microsoft (που έχει καλά βολευτεί με το να πουλά software που του αφαιρεί τα δικαιώματα κατοχής και μοιρασιάς ενώ υπάρχει το καλύτερο και δωρεάν linux που σου επιτρέπει να το μοιράζεσαι με όποιον θέλεις) ως τον βαρώνο των παγκόσμιων μίντια Ρόμπερτ Μέρντοχ και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που θέλουν να έχουν λόγο στο τι μοιράζεται και δημοσιεύεται στο νετ, όλοι αυτοί πασχίζουν για μια εκδοχή του ίντερνετ απείρως πιο εμπορική και περιοριστική από αυτή που υπάρχει σήμερα. Να μην τους περάσει!

Το μπάνερ το βρήκα από το πολύ καλό σάιτ για το linux και το ανοικτό λογισμικό OS ARENA
http://osarena.net/
 που έχει δημοσιεύσει ένα πολύ καλό ποστ για το θέμα εδώ:
 http://osarena.net/news/181-stop-sopa-blackout-sto-internet-simmetochi-ke-tou-osarena.html

Ας μην το πάρουμε αφήφιστα. Το θέμα είναι όντως πολύ σοβαρό και αφορά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα μας.Θα το ξαναπιάσω σε ξεχωριστή δημοσίευση μου με τον τίτλο:”Tο Gbps internet και οι προσπάθειες ελέγχου και λογοκρισίας του“
.

 Όσο το ίντερνετ θα εξελίσσεται σε ταχύτητα και υποδομές τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ανάγκη των κερδοσκοπικών συμφερόντων και των διαφόρων εξουσιών να το περιορίσουν και να το λογοκρίνουν και τόσο πιο πολύτιμη θα είναι η δράση μας για να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις.

 Ευτυχώς τεχνικά η αποκεντρωμένη φύση του διαδικτύου μάς δίνει ακόμη μεγάλες δυνατότητες να παρακαμφθούν αυτές οι λογοκριτικές προσπάθειες. (όπως μας έχει δείξει το tor αλλά και κάποια πρόσφατα add ons που φτιάχνουν οι προγραμματιστές του firefox)

 Όμως κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.Μέχρι την οριστική ανατροπή του παγκόσμιου εξουσιαστικού και κερδοσκοπικού καθεστώτος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου