Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τι θα δούμε φέτος στο Northwest Division

Οι Thunder είναι και φέτος το φαβορί, Nuggets - Timberwolves - Blazers βράζουν στο ίδιο καζάνι, ενώ οι Jazz δείχνουν πιο αρκετά αποδυναμωμένοι. Θα είναι η Northwest Division ανταγωνιστική;

Είναι οι Thunder αποδυναμωμένοι σε σχέση με πέρυσι; Πολύς κόσμος υποστηρίζει ότι δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Παρόλα αυτά, η ομάδα της Oklahoma City παραμένει το απόλυτο αφεντικό στην Northwest Division, την ώρα που οι Nuggets, οι Timberwolves και οι Blazers βράζουν στο ίδιο καζάνι και έχουν στόχο την είσοδό τους στα play off. Κάτι που δεν φαίνεται πιθανό να πετύχουν οι αποδυναμωμένοι μετά τις αποχωρήσεις των Jefferson, Millsap, Mo Williams Jazz.

Oklahoma City Thunder

Τι έκαναν πέρυσι: Ολοκλήρωσαν την regular season με ρεκόρ 60-22, τερμάτισαν πρώτοι στην Δύση, επικράτησαν με 4-2 των Rockets στον πρώτο γύρο των lay off, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Westbrook τους ανάγκασε να λυγίσουν (4-1) απέναντι στους Grizzlies.

Ο προπονητής: Ο Scott Brooks δέχεται έντονη κριτική σε καθημερινή βάση για το απλό επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, το οποίο στηρίζεται στο ταλέντο των Durant – Westbrook. Παρόλα αυτά, οι παίκτες του τον λατρεύουν και αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα. Ίσως και επειδή τους αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν εντός παρκέ. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπήρξε ένας ρολίστας στην καριέρα του στο ΝΒΑ και ξέρει πόσο σημαντικό είναι να έχει τους παίκτες του ευχαριστημένους.

Ο σταρ: Ο Kevin Durant είναι ο κορυφαίος σκόρερ της λίγκας και ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της μετά τον LeBron James. Φέτος θα πρέπει να κάνει πράγματα και θαύματα για να οδηγήσει τους Thunder μακριά, ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν θα πρέπει να καλύψει και το κενό του alter ego του, του Russell Westbrook. Δούλεψε πιο σκληρά από ποτέ το καλοκαίρι που μας πέρασε, έκανε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις στην regular season και θα έχει κάθε βράδυ στόχο το triple-double.

To κλειδί: Αν βρεθούν μια τρίτη και μια τέταρτη επιλογή στην επίθεση, δυο παίκτες δηλαδή που θα βοηθήσουν τους Durant – Westbrook στο σκοράρισμα, τότε οι Thunder θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι καλό. Αν οι Ibaka, Jackson δεν τραβήξουν αρκετό κουπί, τότε το παιχνίδι της ομάδας της Oklahoma θα είναι μονοδιάστατο, προβλέψιμο και εξαιρετικά αντιμετωπίσιμο. Ειδικά σε ματς απέναντι σε «γεμάτους» αντιπάλους.

Τα νέα πρόσωπα: Ο Ryan Gomes επέστρεψε στο ΝΒΑ μετά από έναν χρόνο στην Γερμανία. Αποκτήθηκαν μέσω Draft οι Steven Adams, Andre Roberson.

Πλεονεκτήματα: Οι Thunder έχουν στο ρόστερ τους το καλύτερο δίδυμο του NBA (το ESPN υποστηρίζει ότι ο Durant είναι ο δεύτερος και ο Westbrook ο πέμπτος καλύτερος παίκτης της λίγκας), έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς ψηλούς (Ibaka) και έναν αναπληρωματικό point guard (Jackson) που μπορεί να κάνει την διαφορά. Η πόλη και ο κόσμος στηρίζουν την ομάδα, οι δεσμοί μεταξύ παικτών – οπαδών είναι πολύ ισχυροί.

Μειονεκτήματα: Η ομάδα χάνει συνεχώς παίκτες και δεν τους αντικαθιστά, με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες των Durant – Westbrook συνεχώς να αυξάνονται. Ο Brooks δεν έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα από πλευράς στρατηγικής. Ο Kendrick Perkins είναι ένας από τους χειρότερους starters στο ΝΒΑ, ενώ ο βασικός shooting guard, o Thabo Sefolosha, μπορεί να κάνει καλά, μόνο συγκεκριμένα πράγματα.



Denver Nuggets

Τι έκαναν πέρυσι: Με ρεκόρ 57-25, τερμάτισαν στην τρίτη θέση της Δύσης. Παρόλα αυτά, αποκλείστηκαν (4-2) στον πρώτο γύρο των play off από τους έκτους μεν, ισχυρούς δε Golden State Warriors.

Ο προπονητής: Ο George Karl, o κορυφαίος coach της περσινής σεζόν, πλήρωσε το μάρμαρο για την αποτυχία στα play off και ο Brian Shaw τον διαδέχθηκε. Πήρε την ευκαιρία που έψαχνε και καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δούλεψε στο πλευρό του Phil Jackson, ήταν πέρυσι στους Pacers και μέχρι στιγμής οι παίκτες του έχουν να λένε τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του.

Ο σταρ: Καλή ερώτηση. Ενδεχομένως ο Danilo Gallinari, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή τραυματίας. Για εμάς, πάντως, ο JaVale McGee είναι ο απόλυτος σταρ. Όχι με την αγωνιστική έννοια, αλλά επειδή συγκεντρώνει τα βλέμματα όπου κι αν αγωνιστεί, σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, χάρη στα… κατορθώματά του.

Το κλειδί: Να βρεθεί ο go-to-guy, καθώς μετά την αποχώρηση του Andre Iguodala, υπάρχουν καλοί παίκτες στο ρόστερ, αλλά όχι κάποιος που θα τραβήξει την ομάδα στα δύσκολα.

Τα νέα πρόσωπα: Ο J.J. Hickson θα έχει πολλή δουλειά στην ρακέτα, ενώ οι Nate Robinson – Randy Foye είναι δυο έμπειροι guard που σίγουρα θα βοηθήσουν ερχόμενοι από τον πάγκο.

Πλεονεκτήματα: Υπάρχει ένα "γεμάτο" ρόστερ, με αρκετούς παίκτες σε κάθε θέση. Ο Shaw είναι ένας προπονητής που προσπαθεί να βοηθήσει τους παίκτες του και δίνει έμφαση στην ψυχολογία τους. Κάτι που δεν έκανε ο σαφώς πιο έμπειρος George Karl, με τον οποίο αρκετοί δυσανασχετούσαν.

Μειονεκτήματα: Η έλλειψη ενός σταρ είναι σημαντική για μια ομάδα που έχει στόχο να επαναλάβει μια σεζόν ανάλογη με την περσινή. Η απειρία του προπονητή είναι σίγουρα κάτι που θα φανεί αρκετές φορές στην διάρκεια της περιόδου.



Utah Jazz

Τι έκαναν πέρυσι: Είχαν ρεκόρ 43-39, αλλά έχασαν την τελευταία θέση που οδηγούσε στα play off από τους Rockets. Σίγουρα το πρόσημο για την χρονιά τους ήταν θετικό.

Ο προπονητής: Ο Tyrone Corbin παραμένει στο τιμόνι, έχει κάνει σχετικά καλή δουλειά από τη μέρα που αντικατέστησε τον Jerry Sloan, όμως φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από ποτέ γι’ αυτόν και την ομάδα του.

Ο σταρ: Ο Gordon Hayward είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης στο ρόστερ, όμως οι δυο πλευρές δεν έχουν –ακόμη- βρει την χρυσή τομή για την επέκταση της συνεργασίας τους. Όπως κι αν έχει, λίγοι παίκτες στο ΝΒΑ παίζουν με την ένταση του νεαρού περιφερειακού, ο οποίος προσφέρει σε όλους τους τομείς (σκορ, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα) και είναι ο αγαπημένος της κερκίδας.

Το κλειδί: Οι Jazz πρέπει να καλύψουν το κενό που άφησαν στην ρακέτα με την αποχώρησή τους ο Al Jefferson και ο Paul Milsap. Θα καταφέρει ο Enes Kanter να μπει στα παπούτσια τους; Θα κάνει ο Derrick Favors την καλύτερη σεζόν της καριέρας του; Αν οι δυο νεαροί τα καταφέρουν, τότε η ομάδα της Utah θα διεκδικήσει και πάλι την είσοδό της στα play off.

Τα νέα πρόσωπα: Οι Andris Biedrins, Richard Jefferson, Brandon Rush ήρθαν από τους Warriors, οι Trey Burke – Rudy Gobert αποκτήθηκαν στο Draft του περασμένου Ιουνίου, ενώ υπάρχει άλλος ένας rookie, o Ian Clark.

Πλεονεκτήματα: Οι «Μορμόνοι» έχουν πιστό κοινό και μια από τις πιο «καυτές» έδρες του πρωταθλήματος. Η αποχώρηση των Jefferson, Millsap, Mo Williams τους βάζει σε μια νέα εποχή, στην οποία δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση.

Μειονεκτήματα: Λείπει ένας σταρ. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην θέση του point guard, ενώ ο Trey Burke θα χάσει λόγω τραυματισμού τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν. Στο ρόστερ βρίσκουμε βετεράνους που δεν θα… ακουμπήσουν, όπως για παράδειγμα ο Jefferson και ο Biedrins που είχαν περιοριστεί σε ρόλο θεατή τα τελευταία χρόνια.



Portland Trail Blazers

Τι έκαναν πέρυσι: Ολοκλήρωσαν την χρονιά με ρεκόρ 33-49, χειρότερο από αυτό που περίμεναν στο ξεκίνημα της σεζόν. Δεν προκρίθηκαν, φυσικά, στα play off.

Ο προπονητής: Ο Terry Stotts παραμένει στο τιμόνι, όμως είναι ένας από τους head coaches που ξεκινούν την περίοδο με αρκετά ερωτηματικά να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι τους. Αν οι Blazers δείξουν άσχημο πρόσωπο το πρώτο δίμηνο, τότε είναι ασφαλές να πούμε ότι θα υπάρχει αλλαγή στην τεχνική τους ηγεσία.

Ο σταρ: Ο Damian Lillard είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η ομάδα του Portland, όμως ο τίτλος του σταρ παραμένει, τουλάχιστον μέχρι να δούμε τις πρώτες εβδομάδες, στα χέρια του LaMarcus Aldridge. Είναι ένας εκ των κορυφαίων ψηλών του ΝΒΑ, ένας σπουδαίος επιθετικός, ο οποίος θέλει φέτος να παίξει στα play off. Στις καλές βραδιές του μπορεί να γράψει 35 πόντους και 15 ριμπάουντ, στις μέτριες ή άσχημες δεν θα πέσει κάτω από τους 15-18 πόντους. Αρκεί, φυσικά, να μείνει μακριά από τραυματισμούς.

Το κλειδί: Να υπάρχει υγεία. Οι Blazers είναι μια από τις ομάδες που έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια και όλοι ελπίζουν ότι φέτος η τύχη θα τους χαμογελάσει.

Τα νέα πρόσωπα: Ο C.J. McCollum (αδελφός του Erick που παίζει στον Πανιώνιο) αποκτήθηκε στο Draft, μαζί με τον Allen Crabbe. Οι Mo Williams – Earl Watson ήρθαν από την Utah, o Dorrell Wright από την Philadelphia, o Robin Lopez από τη Νέα Ορλεάνη και ο Thomas Robinson από το Houston.

Πλεονεκτήματα: Η ομάδα δυνάμωσε στην front line με έναν δυνατό center (Lopez) και έναν τρομερά ταλαντούχο power forward (Robinson), ενώ το ίδιο συνέβη και στις θέσεις των guard όπου εκτός από τον rookie McCollum, υπάρχουν πλέον οι βετεράνοι Williams – Watson. Γενικά, ο πάγκος δείχνει πιο ποιοτικός από ποτέ. Οι Blazers πόνεσαν πέρυσι από την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και το καλοκαίρι που μας πέρασε φρόντισαν να καλύψουν τις αδυναμίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μειονεκτήματα: Ο προπονητής δεν εμπνέει και αυτό είναι ίσως ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα που στοχεύει στην επιστροφή της στα play off. Οι φήμες περί επιθυμίας αποχώρησης του Aldridge σίγουρα φέρνουν σε δύσκολη θέση παράγοντες και οπαδούς, αλλά και τους συμπαίκτες του έμπειρου ψηλού.



Minnesota Timberwolves

Τι έκαναν πέρυσι: Έκλεισαν την χρονιά με το απογοητευτικό 31-51, ενώ στο ξεκίνημά της έλεγαν ότι θέλουν να παίξουν στα play off. Δεν μπορούσαν να πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο από τη στιγμή που ο Kevin Love έπαιξε σε ελάχιστα ματς.

Ο προπονητής: Ο Rick Adelman είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς και έμπειρους στο ΝΒΑ. Μπορεί να είναι κάπως… παλιομοδίτης, όμως οι παίκτες του τον αγαπούν. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αφοσιωθεί στην ομάδα, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.

Ο σταρ: Ο Kevin Love έχει αφήσει στο παρελθόν τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν και θέλει φέτος να κυριαρχήσει. Θα έχει double-double κάθε βράδυ και θα είναι ο άνθρωπος που θα παίρνει όλα τα κρίσιμα σουτ. Έχει βάλει αρκετά τέτοια, οπότε έχει κάθε δικαίωμα να μιλάει τελευταίος.

Το κλειδί: Αν δεν υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί βασικών παικτών, τότε οι Timberwolves θα μπουν στα play off. Σε αντίθετη περίπτωση, η απογοήτευση θα σκεπάσει ξανά την Minnesota.

Τα νέα πρόσωπα: Ο Corey Brewer και ο Kevin Martin είναι δυο εξαιρετικοί σκόρερ, οι οποίοι θα δώσουν τρομερή βοήθεια στην βασική πεντάδα, μαζί με τον πρωτοεμφανιζόμενο Shabazz Muhammad. Ο Ronny Turiaf και οι rookies Robbie Hummel – Gorgui Dieng απλώς θα γεμίσουν τον πάγκο.

Πλεονεκτήματα: Από τη στιγμή που ο βασικός κορμός (Rubio, Love, Pekovic) έμεινε μαζί και υποστηρίχθηκε από ένα group έμπειρων παικτών (Barea, Brewer, Martin) μια μια ομάδα νεαρών ταλαντούχων (Sved, Derrick Williams, Muhammad), οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Τριάδα όπως αυτή των Rubio – Love – Pekovic έχουν ελάχιστες ομάδες στο ΝΒΑ.

Μειονεκτήματα: Ο Love δεν είναι… ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια μικρομεσαία ομάδα και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να προσέξουν οι παράγοντες των Timberwolves. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την περίπτωση του Adelman, ο οποίος βάζει σε προτεραιότητα (και καλά κάνει, κατά την ταπεινή μας άποψη) την οικογένειά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου