Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σε όλα μέσα έπεσε ο μπουκ

Πάει και τελείωσε. Τι κάθονται τα κανάλια και πληρώνουνε όλους αυτούς τους χαρτογιακάδες να παρουσιάζουν γκάλοπ και έξιτ πολ; Τη δουλίτσα τους άνετα μπορούνε να την κάνουνε με ένα κλικ στις στοιχηματικές εταιρείες. Εγγύηση. Τύφλα να’ χει το πιο σωστό γκάλοπ. Ο μπουκ βρήκε το 99% με ακρίβεια χιλιοστού. Και σε ένα που φάνηκε ότι πέφτει έξω, στο αν ο Καμμένος θα έμπαινε στη Βουλή ή όχι, παραδέχτηκε γρήγορα την πατάτα του και το διόρθωσε πριν την τελευταία εβδομάδα.



Έχεις αντίρρηση; Πάμε να δούμε το γενικό πλαίσιο. Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν το συζητάμε καν. Βουλή με επτά κόμματα τεράστια φαβόρα, την ώρα που κάποιοι βγάζανε έξω τον Καμμένο ή βάζανε τον Γιωργάκη. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή φαβόρα, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις βγάζανε το ποτάμι και κάποιοι βάζανε μέχρι και το ΠΑΣΟΚ. Έξω από τη Βουλή ο ΓΑΠ, την ώρα που κάποιοι τον είχανε σίγουρο για μέσα. Και φυσικά στο θέμα της αυτοδυναμίας έδωσε ρέστα, αφού όλη η βραδιά κύλησε στο 149-151, εκεί ακριβώς που το έβλεπε.


Θέλεις και πιο σοβαρή λεπτοδουλειά, με ποσοστά κομμάτων; Ας δούμε ποια ήταν τα ποσοστά χάντικαπ των μέσων όρων για κάθε κόμμα και τι πήραν τελικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δινόταν με χάντικαπ 36%, παίρνει 36,5%. Στη μισή μοναδούλα η διαφορά. Η ΝΔ στο 28%, παίρνει 27,7%. Στο 0,3% η διαφορά. Η Χρυσή Αυγή στο 6,2%, πήρε 6,3%. Μία τρίχα η διαφορά. Όπως και για το Ποτάμι, στο 6% το χάντικαπ, παίρνει ακριβώς τόσο. Για το ΚΚΕ ξέφυγε λίγο, παιζόταν στο 5% και παίρνει 5,5%. Το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 4,25%, πήρε τελικά 4,68%. Για τους ΑΝΕΛ δεν βγήκε χάντικαπ, μόνο η ερώτηση αν θα μπουν ή όχι στη Βουλή, που την τελευταία εβδομάδα δινόταν φαβόρα σε απόδοση 1,20.



Γι’ αυτό σου λέω. Μη χάνεις τον καιρό σου με τα γκάλοπ. Τις στοιχηματικές θα κοιτάς για να ξέρεις από πριν το αποτέλεσμα. Κι αυτό φυσικά έχει εξήγηση. Ο μπουκ ρισκάρει τα λεφτά του άμα κάνει χοντρό λάθος, οπότε το εξετάζει απ’ όλες τις μεριές το πράμα και είναι πολύ προσεκτικός. Ενώ οι δημοσκόποι όσες χοντρές πατάτες κι αν κάνουν το ξέρουν ότι πάλι εκεί θα είναι, θα τους πληρώνουν τα κανάλια για να πέφτουν έξω. Γιατί, είδες εσύ κανέναν δημοσκόπο να λέει «απέτυχα και το κλείνω το μαγαζί»; Κορόιδο είναι να χάσει την κονόμα;

Πάνος Χαρίσης
http://www.apodytiriakias.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου