Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ...
Ο τίτλος του άρθρου αντικατοπτρίζει κάποιες από τις απόψεις των οπαδών της Γιουβέντους. Γυρίζουμε σχεδόν τρία χρόνια πίσω. Σάββατο 30 Αυγούστου 2008. Μια αντιπροσωπεία οπαδών της Γιουβέντους παρέδωσε στη διεύθυνση της Γιουβέντους την ανακοίνωση που ακολουθεί. Παράλληλα, η ανακοίνωση ανέβηκε και στο ίντερνετ, στη διεύθυνση http://firmiamo.it/lajuventuschevogliamonoi και συγκεντρώθηκαν συνολικά 2.670 υπογραφές για να την υποστηρίξουν. Επαναλαμβάνουμε ότι το συγκεκριμένο κείμενο γράφηκε τον Αύγουστο του 2008. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το θυμηθούν όσοι το έχουν ήδη διαβάσει (δημοσιεύτηκε σε τεύχος της Bandiera Bianconera εκείνης της περιόδου) αλλά και να το μάθουν όλοι όσοι δε γνώριζαν την ύπαρξή του. Έχει μεγάλη αξία να δούμε, τώρα, μετά από χρόνια, με πολύ πιο καθαρό μυαλό πλέον, πόσο δίκιο έχουν οι συντάκτες του κειμένου κι αν έχει αλλάξει κάτι από αυτά που θίγουν…
Καλτσιόπολι;
Δέκα τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτός είναι ο αριθμός των Γιουβεντίνων στην Ιταλία. Πριν από δύο χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι συνετέλεσαν σε κάτι που, άμεσα ή έμμεσα, ταρακούνησε την υπόστασή τους ως «οπαδοί». Κάτι που από την αρχή ονομάστηκε, από μέρος ενός ζηλιάρη και άπληστου Τύπου, Μοτζιόπολι αρχικά και Καλτσιόπολι στη συνέχεια. Κάτι που προκάλεσε τις ορέξεις κάθε ανίκανου, συνηθισμένου να ζει με το συνεχή εξευτελισμό του αντιπάλου, με την κουλτούρα του υπόπτου που θα μπορούσε να διαγράψει τη ντροπή των αποτυχιών του, των ελλείψεων του χαρακτήρα του και της ανεπάρκειας των διαχειριστικών ικανοτήτων τους. Μια μέρα τα παιδιά μας θα μας ρωτούν τι ήταν το Καλτσιόπολι, τι ακριβώς συνέβη. Και γι’ αυτό ακριβώς είμαστε εδώ. Για να κάνουμε ερωτήσεις και να λάβουμε απαντήσεις. Για το παρόν, για το παρελθόν και για το μέλλον.
Η ομάδα
Δε μπορεί κανείς να αγαπά τη Γιουβέντους αν δεν αγαπά την ομάδα της. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους, ο «μπιανκονέρο» λαός στριμώχθηκε γύρω από τους πολεμιστές του και δεν είναι σίγουρο σήμερα ότι αυτό θα αλλάξει. Το στήριγμα και η άνευ όρων υποστήριξη και στα ενενήντα λεπτά των αγώνων, στη διάρκεια των προπονήσεων και των αθλητικών δραστηριοτήτων ποτέ δεν έλειψε και ποτέ δε θα λείψει. Είμαστε μαζί με την ομάδα, από τον πρώτο Γιουβεντίνο, μέχρι τον τελευταίο. Είμαστε μαζί με την ομάδα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Παρόλα αυτά, δε μπορούμε να μην προσέξουμε έναν ιδιαίτερο αυτοσχεδιασμό όσον αφορά την επιλογή των παικτών για το ρόστερ της ομάδας, που ακόμα και σήμερα βασίζεται κυρίως στην πληγωμένη υπερηφάνεια των παλιών μεγάλων παικτών της παλιάς διοίκησης. Οι μεταγραφικές κινήσεις των δύο τελευταίων ετών ήταν αποτυχημένες, ενώ αυτή της φετινής χρονιάς μοιάζει ανεπαρκής, κυρίως όσον αφορά στην άμυνα και το κέντρο. Γιατί αυτές οι δύο γραμμές, και ιδιαίτερα η άμυνα, δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε;
Καλτσιόπολι
«Κλέφτες»: έτσι μας φώναζαν πριν δυο χρόνια. Μέσα στη μούρη μας. Αφού δόθηκαν οι ποινές, αφού δεχτήκαμε τις φαρισαϊκές αποφάσεις των δικαστικών οργάνων, αφού δεν εξακριβώθηκε καμία κατηγορία για δωροδοκία και διαφθορά, ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα είχαν παρουσιάσει. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες, ο πρόεδρος Κόμπολι Τζίλι, ανήγγειλε ότι «εξιλεωθήκαμε, αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς από ποια σφάλματα». Αφού καταλήξαμε σε αυτό το πικρό συμπέρασμα, τι προτίθεστε να κάνετε για να πάρετε πίσω αυτά τα δύο πρωταθλήματα που μας έκλεψαν; Μερικά άτομα βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή περιμένοντας μια οριστική απόφαση γιατί κατηγορήθηκαν ότι κατασκόπευσαν παράνομα χιλιάδες Ιταλούς πολίτες. Μιλάμε για άτομα που κατασκόπευαν ακόμα και τους διευθυντές της Γιουβέντους, καταρτίζοντας φακέλους για τα πρόσωπά τους και μπαίνοντας σε απόρρητες πληροφορίες, που παραδόξως απέφεραν μόνο μία απάντηση: καμία ανάμειξη. Θέλετε να κατασκευάσετε ψευδείς πληροφορίες γι’ αυτά τα άτομα, εις βάρος του ονόματος και της εικόνας της Γιουβέντους; Ζητάμε, λοιπόν, όχι μόνο να αναγνωριστεί το δικαίωμα των οπαδών να θεωρούνται ολοκληρωτικό μέρος μιας αθλητικής κοινότητας, με ακριβή δικαιώματα, αλλά και με βάση τα καινούρια στοιχεία που ανέκυψαν από την καθολική έλλειψη ανανέωσης, οι οπαδοί θα πρέπει να κινηθούν ώστε να επανεξεταστούν όλες οι νομικές δράσεις για να αρχίσει μια πραγματική και ισχυρή αλλαγή των διευθυντάδων του ιταλικού ποδοσφαίρου. Την ίδια ακριβώς ώρα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η έναρξη έρευνας των ανεξάρτητων βουλευτών, για να ριχτεί φως στις τόσο πολλές σκιές των αθλητικών διαδικασιών: αθλητικοί δικαστές που απολύονται πριν από τις δίκες και επαναπροσλαμβάνονται μετά τον ορισμό των ποινών, δεσμοί πολύ ύποπτοι μεταξύ δικαστών και ενδιαφερόμενων μερών και έλλειψη σεβασμού των βασικών δικαστικών διατάξεων. Στην ευρωπαϊκή επιτροπή το δικαίωμα άσκησης νομικής δράσης εκ μέρους ενός ατόμου εις βάρος περισσοτέρων που έχουν κοινά συμφέροντα είναι εξασφαλισμένο (class action). Στην Ιταλία, η ίδια διαδικασία είναι ακόμα αφημένη στα ράφια. Θέλουμε να αρχίσουν όλοι να μιλούν με σοβαρότητα και σεβασμό για τους οπαδούς. Οπαδοί που ακόμα περιμένουν πειστικές απαντήσεις και θέλουν να καταλάβουν γιατί, από αυτό που ξεκίνησε να είναι ένας άνεμος ανανέωσης, κατάφεραν να δώσουν οφέλη μόνο για τους συνήθεις υπόπτους.
Ο κόσμος της διαιτησίας
Σύμφωνα με το διαιτητικό παρατηρητήριο, σχεδόν το 50% των παιχνιδιών της περασμένης σεζόν ήταν αλλοιωμένο από διαιτητικά λάθη. Απ’ αυτά επωφελήθηκαν οι συνήθεις γνωστοί, που χωρίς αυτές τις βοήθειες δε θα μπορούσαν να γιορτάσουν τον κάλπικο θρίαμβό τους. Αυτά τα στοιχεία δε δίνονται από εμάς. Αλλά σίγουρα είναι ανησυχητικά. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι οι σχέσεις που διατηρούσαν στο παρελθόν ο Πιερλουίτζι Κολίνα και ο Τσέζαρε Γκουσόνι με αντιπροσώπους ορισμένων ομάδων ποδοσφαίρου, είναι πηγή αμφιβολιών και συκοφαντιών που θα έπρεπε να αρχίσουν να βγαίνουν στο φως και να ξεκαθαρίζονται, για το καλό του διαιτητικού κόσμου και του ποδοσφαίρου. Τι έχετε σκοπό να κάνετε μπροστά σε αυτή τη ντροπιαστική και εμφανή σύγκρουση συμφερόντων; Δε θα ήταν καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να γιατρεύουμε; Ο Γκουσόνι και ο Κολίνα πρέπει να φύγουν.
Οπαδοί
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαού της Γιουβέντους είναι ο διασκορπισμός στο ιταλικό έδαφος. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί διαχωρισμοί μεταξύ ομάδων οπαδών αυτή τη στιγμή. Θα ήταν λοιπόν απαραίτητο να δουλέψουμε για να ενώσουμε και πάλι τους οπαδούς και να επιστρέψουμε δριμύτεροι όλοι μαζί για να δουλέψουμε για το κοινό καλό της ομάδας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητος ο ζήλος και η διαθεσιμότητα για διάλογο από όλα τα μέρη. Σωματείο, Juventus Club DOC, ultras και απλοί οπαδοί. Μερικά σημεία που νομίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να συζητηθούν: - Αίτημα για μεγαλύτερο σεβασμό από τη μεριά των οπαδών του νότου, με τον ορισμό περισσότερων φιλικών παιχνιδιών στην περιοχή - Μεγαλύτερη δέσμευση και οργάνωση στο σύστημα κατανομής των εισιτηρίων. Αναδιοργάνωση του προγράμματος Juventus Member, που μέχρι σήμερα είναι περιορισμένο σε μια οικονομική δοσοληψία που δεν έχει αντίκρισμα. - Περισσότερο περιεχόμενο του τηλεοπτικού καναλιού Juventus Channel. - Αύξηση των ιστορικών πρωτοβουλιών, μέσω προσεκτικής χρήσης του διαθέσιμου ιστορικού υλικού (φωτογραφίες εποχής, βίντεο, κ.α…): η ιστορία της Γιουβέντους δεν ξεχνιέται. - Αναμόρφωση και υποστήριξη των 12 χρόνων της Τριάδας, από πολλούς χαρακτηρισμένα ως χρόνια κλεψιάς. Δεν είναι αυτή η ιστορία της Γιουβέντους. - Ίδρυση του τροπαίου Τζιάνι και Ουμπέρτο Ανιέλι. Μάταιο να εξηγήσουμε γιατί. - Αποδοχή ενός αντιπροσώπου εκλεγμένου από τους οπαδούς, που να μπορεί να σχετίζεται με το σωματείο. Μια φιγούρα άξια που να μπορεί να εκπροσωπεί τους οπαδούς και που με αυτό τον τρόπο να ενεργεί ως εγγυητής. Ζητάμε, με βάση τα παραπάνω σημεία, ο Σύλλογος να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις όσον αφορά τους οπαδούς.
Ο σύλλογος
Οικονομική διαχείριση: Οι ζημιές από την πτώση στη δεύτερη κατηγορία περιορίστηκαν αλλά μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο και αποκλειστικά σε επίπεδο ισολογισμού. Η εκστρατεία μεταβίβασης συνέβαλε καταλυτικά στο να εγγυηθεί μια νέα είσοδο χρήματος και παράλληλα η διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης συνέβαλε στο να κάνει σταθερό και εύπορο το σύλλογο. Την ίδια χρονική στιγμή, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για το «κλείσιμο» νέων εταιριών ως σπόνσορες, προκαλούν ανησυχία, καθώς αυτά δεν ήρθαν ακόμη και μετά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και την έξοδο στο Champions League. Χωρίς την επέμβαση του γκρουπ Ifil, με το σπόνσορα New Holland, δε θα είχαμε καταφέρει να αποκτήσουμε τα αναγκαία έσοδα. Και αυτό είναι ένα αρνητικό σημείο πολύ σημαντικό. Η φυγή ορισμένων μεγαλομετόχων της FIAT λόγω μιας Γιουβέντους που δεν πήγαινε καθόλου καλά, ήταν πλήγμα για το πρεστίζ του συλλόγου. Το σήμα της Γιουβέντους πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και σε αυτό χρειάζονται δυνατές επεμβάσεις. Τα μεγάλα ονόματα που δεν ήρθαν ποτέ άλλαξαν όλες τις στρατηγικές μάρκετινγκ που είχαν σχεδιαστεί και που θα αύξαναν τα έσοδα από τους σπόνσορες (μπλουζάκια, κ.α.). Οι λίγες πηγές εσόδων που ήταν διαθέσιμες στην αγορά, δεν εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Είναι απαραίτητη μια μεγαλύτερη προσοχή στη μεταχείριση των εσόδων και μεγαλύτερη προσοχή στην εξεύρεση νέων πηγών εσόδων που να μη βασίζονται αποκλειστικά στην οικονομική συνεισφορά και συμβολή των οπαδών και της διοίκησης. Αθλητική διαχείριση: Εκατόν έντεκα χρόνια ιστορίας. 111. Ένας αριθμός, επαναλαμβανόμενος για τρεις φορές, στην σεζόν της επιστροφής στη Serie A. Ένας αριθμός σύμβολο για τη Γιουβέντους. Μετά τις «πτώσεις» της πρώτης σεζόν, το αθλητικό σχέδιο των «μπιανκονέρι», επικεντρωνόταν σε μια ανανέωση 15ετούς βάσης, του οποίου τα έσοδα θα έρχονταν από τις πωλήσεις προϊόντων μεγάλων ονομάτων και σε μια επανεκτίμηση του τμήματος των νέων. Μετά από επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, η Γιουβέντους της περασμένης σεζόν θα είναι πανομοιότυπη με αυτή της φετινής, που και πάλι βασιζόταν στον παλιό καλό κορμό της. Η άτυχη περίπτωση Αντράντε, πρέπει να γίνει παράδειγμα, ώστε στο μέλλον να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο τμήμα μεταγραφών. Η Γιουβέντους δε μπορεί να ξεκινάει μια σεζόν με την ελπίδα ότι θα φιλονικήσει για ένα έντιμο πρωτάθλημα. Πρέπει να ξεκινήσει με τη σιγουριά ότι θα παλέψει μέχρι το τελευταίο λεπτό για τη νίκη. Είναι απαραίτητο να εισαχθούν νέες φιγούρες, περισσότερο σχετικές και δεμένες με τον κόσμο του ποδοσφαίρου και να αναπτυχθεί η ομάδα των σκάουτερ. Για να έχουμε, λοιπόν, μεγαλύτερη πίστη στην ομάδα, πρέπει να γίνει μια στροφή στα συνηθισμένα. Να δοθούν ευκαιρίες στους νέους αλλά και να αγοραστούν ποδοσφαιριστές που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Mετά από έκκληση του αναγνώστη του σάιτ μας Χρήστου Γιούβε, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Γιουβέντους, ανεβάσαμε το παραπάνω άρθρο από το gruppogreco.gr
Χρήστο στείλε μας τα σχόλια σου, γιατί θέλω και 'γω να σχολιάσω κάποια πράγματα. Δεν το σήκωσα ολόκληρο γιατί ήταν πάρα πολύ μεγάλο σε έκταση...
xristos juve:ευχαριστω κατ'αρχην που ανεβασες το αρθρο του gruppogreco.με αυτο το αρθρο θελουμε να μαθει ο κοσμοσ πωσ εχουν καποια πραγματα οσων αφορα το calciopoli-farciopoli...τι εγινε τελικα ποια θα ειναι πλεον και η αποφαση του δικαστηριου στη ναπολι,ποιοι φταιξανε...ητανε και αλλοι εμπλεκομενοι που την εβγαλαν καθαρη?...οι και καποιοι απο τουσ κατηγορουμενουσ μηπωσ πεσανε στα μαλακα?...ερχεται η ωρα που θα φανει ολη η αληθεια...και ασ σταματησουν καποια σαιτ που χωρισς να γνωριζουν τιποτα απολυτωσ κατηγορουν την juve μονο...ετσι τα μαθαινει λαθοσ ο κοσμος καποια πραγματα που ειναι εντελωσς διαφορετικα.
ΑπάντησηΔιαγραφή