Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τι θα δούμε φέτος στο Central Division

Pacers και Bulls θα δώσουν συνέχεια στον μεταξύ τους "πόλεμο", την ώρα που οι Pistons με τους Cavaliers θα παλεύουν για τα play off και οι Bucks του Αντετοκούνμπο για να βρουν τη νέα τους ταυτότητα.

Οι δυο "δυνατές" ομάδες της Central, είναι φέτος πιο δυνατές από πέρυσι. Οι μεν Pacers "γέμισαν" το ρόστερ τους με παίκτες όπως ο Scola, o Watson, o Copeland, οι δε Bulls εχουν ξανά μαζί τους τον Derrick Rose που δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει το δεύτερο βραβείο MVP. Από εκεί και πέρα, οι Pistons με τους Jennings, Billups, Josh Smith, Monroe, Drummond θα προσπαθήσουν για μια θέση στα play off, μαζί φυσικά με τους Cavaliers που αν πάρουν βοήθεια από τον Andrew Bynum, μπορούν να γίνουν πολύ, πολύ επικίνδυνοι. Οι Bucks, τέλος, μοιάζουν και μάλλον είναι η πιο αδύναμη ομάδα της division, αν και σίγουρα θα είναι μια από τις πιο fun-to-watch του πρωταθλήματος, με τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει την δική του προσπάθεια για να καθιερωθεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Indiana Pacers

Τι έκαναν πέρυσι: Τελείωσαν την regular season με 49-32, προκρίθηκαν στα play off ως τρίτοι από την Ανατολή, επικράτησαν με 4-2 των Atlanta Hawks στον πρώτο γύρο και με 4-2 των New York Knicks στον δεύτερο. Στους Τελικούς της Περιφέρειας λύγισαν στο έβδομο ματς απέναντι στους μετέπειτα Πρωταθλητές Miami Heat, όμως είχαν κάνει το βήμα που ήθελαν για να θεωρηθούν μια από τις ελίτ ομάδες της λίγκας.

Ο προπονητής: Ο Frank Vogel, στα 40 του πλέον, δείχνει πιο έμπειρος και ώριμος. Αυτή θα είναι η τρίτη του σεζόν στο τιμόνι των Pacers. Πέρυσι έκανε λάθη, όμως μαθαίνει από αυτά και θεωρείται ήδη ένας από τους πιο ποιοτικούς head coaches του πρωταθλήματος.

Ο σταρ: Ο τίτλος μοιράζεται σε δυο παίκτες. Στον Roy Hibbert και τον Paul George. Ο Danny Granger έχει χάσει αρκετό έδαφος μετά τους τελευταίους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν, αντίθετα με τους δυο νεαρούς, αλλά σκληροτράχηλους παίκτες, γύρω από τους οποίους θέλουν να χτίσουν στην Indianapolis μια ομάδα που θα διεκδικήσει τίτλους τα επόμενα χρόνια. Τόσο ο Hibbert, όσο και ο George, θεωρούνται μέλη του Top-5 της λίγκας στην θέση που αγωνίζονται.

Το κλειδί: Ο Danny Granger. Αν επιστρέψει υγιής, τότε οι Pacers θα έχουν ένα τρομερό επιθετικό όπλο που θα τους δώσει σκορ σε κρίσιμα σημεία των αγώνων. Διαφορετικά, ο Vogel θα πρέπει να στηριχθεί στο σύνολο.

Τα νέα πρόσωπα: Ο Louis Scola θα είναι ο έκτος παίκτης. Πολυτέλεια να τον έχει μια ομάδα στον πάγκο της, είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσει επίπεδο τους Pacers. O C.J. Watson είναι ένας εξαιρετικός back-up point guard, ενώ ο Chris Copeland θα προσφέρει λύσεις στις θέσεις των forward και instant scoring. O rookie Solomon Hill και ο βετεράνος Rasual Butler θα έχουν σίγουρα μικρότερο ρόλο.

Πλεονεκτήματα: Η πεντάδα έμεινε ίδια και έχει έναν χρόνο περισσότερη εμπειρία. Ο πάγκος, όμως, γέμισε σε τρομερό βαθμό και αυτό είναι ένα στοιχείο που σίγουρα θα κάνει την διαφορά, τουλάχιστον στην μακρά και επίπονη regular season. Πόσες ομάδες έχουν παίκτη σαν τον Scola σε θέση αναπληρωματικού;

Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει κάποια χτυπητή αδυναμία. Ίσως ο George Hill να μην είναι ο καλύτερος point guard που θα μπορούσε να έχει ο Vogel στην διάθεσή του, όμως δεν είναι και άσχημος για μια ομάδα που στηρίζει το σκοράρισμά της στον George και τους δυο ψηλούς (Wewst-Hibbert).



Chicago Bulls

Τι έκαναν πέρυσι: Τελείωσαν την κανονική περίοδο με ρεκόρ 45-37. Σον πρώτο γύρο, παρά το γεγονός ότι είχαν μειονέκτημα έδρας, προκρίθηκαν επί των Brooklyn Nets με 4-3, όμως στον δεύτερο δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στους Miami Heat (4-1).

Ο προπονητής: Ο Tom Thibodeau είναι ένας από τους κορυφαίους coach της λίγκας. Είναι σκληρός και απαιτητικός, έχει παίκτες που "κουμπώνουν" στην αμυντική του φιλοσοφία, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι εξαιρετικές και αν δεν υπήρχαν οι προστριβές με το front office της ομάδας, τότε όλα θα ήταν ιδανικά.

Ο σταρ: Ο Derrick Rose επέστρεψε μετά από ενάμιση χρόνο και έδειξε στην διάρκεια της preseason (όπου οι Bulls έκαναν μόνο νίκες) ότι είναι απόλυτα υγιής. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να εξηγήσει κανείς πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του Chicago ο MVP της σεζόν 2010-2011. Θα το κάνει ο ίδιος στα πρώτα παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Το κλειδί: Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η υγεία θα παίξει σημαντικότατο ρόλο. Ας μην ξεχνάμε τι πέρασαν οι Bulls πέρυσι. Ο Rose ήταν εκτός δράσης, ο Deng αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας στα play off, o Noah έπαιζε με… ένα πόδι, ο Hinrich βρισκόταν στο 50-60% για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Richard Hamilton δεν έδωσε απολύτως τίποτα. Αν η ομάδα δεν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, τότε μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Τα νέα πρόσωπα: Ο βετεράνος Mike Dunleavy θα δώσει ποιοτικά λεπτά και σκορ ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ ο Erik Murphy και ο Tony Snell είναι οι δυο rookies. Ο δεύτερος φαίνεται πως θα έχει ρόλο και αρκετά λεπτά σε κάθε παιχνίδι.

Πλεονεκτήματα: Εξαιρετική αμυντική ομάδα, η οποία ξέρει να εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα. Η πόλη ζει και αναπνέει για να δει τους Bulls ξανά στην κορυφή και αυτό δίνει μια ξεχωριστή αύρα στον Thibodeau και τους παίκτες του. Υπάρχει καλή χημεία και ομοιογένεια, ο κορμός βρίσκεται μαζί για πολλά χρόνια, η εμπειρία συνδυάζεται υπέροχα με το ταλέντο, τις αθλητικές ικανότητες και την δίψα για διάκριση.

Μειονεκτήματα: Οι κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στον Thibodeau και τους παράγοντες της ομάδας, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Τύπο και αποσπά την προσοχή των παικτών. Ο πάγκος έχει καλές μονάδες (Hinrich, Dunleavy, Gibson, Mohammed), αλλά το rotation αναμένεται και φέτος σφιχτό.



Milwaukee Bucks

Τι έκαναν πέρυσι: Ολοκλήρωσαν την regular season με ρεκόρ 38-44 και προκρίθηκαν στα play off ως όγδοοι της Ανατολής. Ο Brandon Jennings είχε προβλέψει ότι η ομάδα του θα "σκουπίσει" τους Heat, όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο (4-0).

Ο προπονητής: O Larry Drew ανέλαβε φέτος το τιμόνι της ομάδας του Milwaukee και έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να "τρέξει" την ανοικοδόμησή της, πρέπει να δουλέψει με τους νεαρούς, αλλά και να στηριχθεί στους έμπειρους παίκτες που έχει στην διάθεσή του. Στους Hawks δεν τα πήγε και άσχημα, όμως δεν κατάφερε να κάνει μαζί τους το κάτι παραπάνω.

Ο σταρ: Ο Larry Sanders δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του ΝΒΑ, αλλά και ένας εξαιρετικά θεαματικός παίκτης. Στο Milwaukee θεωρείται ο αγαπημένος της εξέδρας και είναι ένας από τους «παλιούς» που έμειναν για να βοηθήσουν την ομάδα να ορθοποδήσει.

Το κλειδί: Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι πολλά, η σεζόν αναμένεται σκληρή, όμως οι Bucks θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα συναισθήματά τους. Αν απογοητεύονται στις ήττες, αν εκνευρίζονται στις κακές εμφανίσεις, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα. Αν, όμως, κοιτάζουν κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, μαθαίνουν από τα λάθη τους και αποκτήσουν καλή χημεία, τότε θα είναι μια από τις πιο υγιείς ομάδες του πρωταθλήματος.

Τα νέα πρόσωπα: Ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν η επιλογή της ομάδας στον πρώτο γύρο του Draft. O Caron Butler γύρισε στην πατρίδα του για να γίνει ο ηγέτης, ο Carlos Delfino θα δώσει εμπειρία και αξιόπιστο μακρινό σουτ, ο O.J. Mayo θα τραβήξει το περισσότερο κουπί στην επίθεση, ο Brandon Knight διαδέχθηκε τον Brandon Jennings στην θέση του βασικού point guard, o Luke Ridnour είναι μια εγγύηση για τον πάγκο, το ίδιο και ο Gary Neal, ενώ οι Nate Wolters (rookie), Kris Middleton θα είναι οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας.

Πλεονεκτήματα: Δεν υπάρχει πίεση για αποτελέσματα. Η ομάδα δουλεύει με στόχο το μέλλον και έχει αρκετούς παίκτες σε κάθε θέση. Οι βετεράνοι βλέπουν αυτή την πρόκληση με καλό μάτι και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την γκρίνια να μείνει μακριά.

Μειονεκτήματα: Το Milwaukee παραμένει η μικρότερη αγορά του ΝΒΑ και ο κόσμος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ομάδα. Αυτό, βέβαια, δίνει στον λιγοστό κόσμο που στηρίζει τους Bucks ένα άρωμα… οικογένειας. Το ρόστερ δεν είναι κακό, όμως τα νέα πρόσωπα είναι πολλά, το προπονητικό team καινούργιο και θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες των ελαφιών.



Detroit Pistons

Τι έκαναν πέρυσι: Τερμάτισαν στην 11 θέση της Ανατολής, με ρεκόρ 29-53. Είχαν κάποιες καλές στιγμές, όμως στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς απογοήτευσαν.

Ο προπονητής: Ο Maurice Cheeks είναι γενικά ένας ήσυχος άνθρωπος που προσπαθεί να επικοινωνεί με τους αθλητές του. Θα μπορέσει να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τους Jennings, Josh Smith, Stuckey που είναι και οι πιο "δύσκολοι" της ομάδας; Αν σκεφτεί κανείς ότι στους Thunder ήταν αυτός που διαχειριζόταν τον Westbrook, τότε ναι, μπορεί να φανταστεί ότι ο Cheeks θα κάνει καλή δουλειά και στο Detroit.

O σταρ: Ο Josh Smith αποκτήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Για να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του και να την οδηγήσει στα play off. Πολυδιάστατος forward, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί αρκετά στην θέση τρια, ώστε να χωρέσουν στην ίδια πεντάδα και οι Monroe – Drummond. Οι Pistons δείχνουν να ταιριάζουν καλύτερα στο παιχνίδι του σε σχέση με τους Hawks.

Το κλειδί: Αν ο κόσμος αγκαλιάσει την ομάδα, τότε θα της δώσει τρομερή ώθηση. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουν διαλύσει την πόλη και κατά συνέπεια τους κατοίκους της. Αν οι Pistons ξεφύγουν από την γενικότερη μιζέρια που υπάρχει στο Detroit, τότε μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Τα νέα πρόσωπα: Ο Chauncey Billups επέστρεψε για να έχει έναν διπλό ρόλο. Αυτόν του ηγέτη και εκείνον του guard-προπονητή εντός παρκέ. Οι τρεις rookies (Caldwell-Pope, Peyton Siva, Tony Mitchell) θα κυνηγήσουν τις ευκαιρίες τους, ο Luigi Datome θα έρχεται από τον πάγκο για να προσφέρει σκορ, ο Josh Smith και ο Brandon Jennings θα προσπαθήσουν να γίνουν τα κομμάτια του παζλ που θα δημιουργήσουν κάτι καλό μαζί με τους "παλιούς" Monroe, Drummond, Stuckey, Bynum, Jerebko, Villanueva.

Πλεονεκτήματα: Το γεγονός ότι σε μια άσχημη εποχή για την πόλη η ομάδα επένδυσε σε καλούς παίκτες, δείχνει πως υπάρχει ένα όραμα, υπάρχουν στόχοι για να επιστρέψουν οι Pistons στην ελίτ του ΝΒΑ. Η βασική πεντάδα είναι καλή και αν όντως συνυπάρξουν οι Smith, Monroe, Drummond, θα είναι και πολύ, πολύ ψηλή!

Μειονεκτήματα: Ακόμη και τώρα λείπει ένας πραγματικός σταρ, ένας σούπερ σταρ που θα ενθουσιάσει τον κόσμο. Ο Smith είναι σίγουρα ένας θεαματικός παίκτης, όμως πρέπει να αποδείξει ότι είναι και ο άνθρωπος στον οποίο μπορεί να στηριχθεί μια ομάδα που θέλει να αλλάξει επίπεδο. Επίσης, τα σενάρια που θέλουν τους Pistons να ενδιαφέρονται για τον Rajon Rondo, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην ψυχολογία του Jennings.



Cleveland Cavaliers

Τι έκαναν πέρυσι: Τερμάτισαν στην 13 θέση της Ανατολής με ρεκόρ 24-58. Θεωρητικά έκαναν ένα βήμα προς τα εμπρός. Ρεαλιστικά, προέρχονται από μια κακή σεζόν.

Ο προπονητής: Ο Mike Brown επέστρεψε στο Cleveland για να συνδυάσει την δική του επάνοδο με την ανάκαμψη της ομάδας. Ξέρει που βρίσκεται, γνωρίζει πως λειτουργεί ο σύλλογος, έχει την απόλυτη στήριξη του Dan Gilbert και ίσως είναι ο ιδανικός για τους Cavaliers αυτή την περίοδο. Σίγουρα αισθάνεται πιο άνετα συγκριτικά με την θητεία του στους Los Angeles Lakers.

Ο σταρ: Ο Kyrie Irving δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός point guard, αλλά και ένας σπουδαίος συμπαίκτης. Στα 21 του μόλις χρόνια, καλείται να σηκώσει τους Cavs στις πλάτες του. Μπορεί να το κάνει, αρκεί να μην αντιμετωπίσει σοβαρούς τραυματισμούς. Πρόσφατα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το Cleveland, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον και όλοι περιμένουν από εκείνον μια σπουδαία σεζόν.

Το κλειδί: Αν ο Andrew Bynum καταφέρει να επιστρέψει στην ενεργό δράση και δεν αντιμετωπίσει νέα προβλήματα στα γόνατα, τότε οι Cavaliers θα ανέβουν αυτόματα επίπεδο. Και δυο επίπεδα, αν θέλετε. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν center που θα μπορούσε να είναι αν όχι ο κορυφαίος της λίγκας, ο δεύτερος καλύτερος μετά τον Dwight Howard.

Τα νέα πρόσωπα: Εκτός από τον ταλαιπωρημένο Bynum, αποκτήθηκαν ο σούπερ ρολίστας Jarrett Jack που σίγουρα θα διεκδικήσει το βραβείο του κορυφαίου έκτου παίκτη της σεζόν, ο ευέλικτος forward Earl Clark, o Anthony Bennett στο νούμερο 1 του Draft και οι επίσης πρωτοεμφανιζόμενοι Dellavedova, Fellix, Karasev.

Πλεονεκτήματα: Υπάρχει δίψα για κάτι καλό. Ο κόσμος παραμένει ο έκτος παίκτης της ομάδας. Ο Kyrie Irving είναι ο επόμενος big star του ΝΒΑ. Ο βασικός κορμός της ομάδας συνδυάζει το ταλέντο, τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, αλλά και την εμπειρία. Ο προπονητής ξέρει την φιλοσοφία της ομάδας. Ο ιδιοκτήτης δεν θα διστάσει να επενδύσει σε περίπτωση που υπάρξουν οι κατάλληλες συγκυρίες. Ο παράγοντας τύχη παίζει σημαντικό ρόλο.

Μειονεκτήματα: Όλοι ζουν και αναπνέουν για την επιστροφή του LeBron James, ο οποίος μπορεί να μείνει το ερχόμενο καλοκαίρι ελεύθερος από τους Heat. Αυτό δεν κάνει καλό σε μια ομάδα που προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ξεκινήσει από το μηδέν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου